LEDBAT

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Low Extra Delay Background Transport (LEDBAT) és una manera de transferir dades a Internet ràpidament sense obstruir la xarxa. LEDBAT va ser inventat per Stanislav Shalunov [1] i és utilitzat per Apple per a actualitzacions de programari, per BitTorrent per a la majoria de les seves transferències i pels punts de distribució de programari SCCM de Microsoft.[2] En un moment determinat, es va estimar que LEDBAT transportava entre el 13 i el 20% del trànsit d'Internet. LEDBAT és un algorisme de control de congestió basat en retards que utilitza tot l'ample de banda disponible alhora que limita l'augment del retard; [1] ho fa mesurant el retard unidireccional i utilitzant canvis en les mesures per limitar la congestió que el propi flux LEDBAT indueix a la xarxa. LEDBAT es descriu a RFC 6817.

Objectius de disseny[modifica]

El control de la congestió LEDBAT té els objectius següents: [3]

  1. Utilitzeu tot l'amplada de banda disponible i per mantenir un retard de cua baix quan no hi hagi cap altre trànsit,
  2. Limiteu el retard de la cua que s'afegeix al induït per un altre trànsit, i
  3. Per cedir ràpidament als TCP estàndard que comparteixen el mateix enllaç coll d'ampolla.

Implementacions i desplegament[modifica]

Les dues implementacions principals són uTP de BitTorrent i com a part de TCP d'Apple. BitTorrent utilitza uTP per a la majoria del trànsit i fa que el codi estigui disponible sota una llicència de codi obert. Apple utilitza LEDBAT per a les actualitzacions de programari perquè les descàrregues de programari grans a ordinadors macOS i dispositius iOS no interfereixin amb les activitats normals dels usuaris; Apple també posa a disposició el codi font.[4]

Les dues implementacions anteriors tenen com a objectiu limitar el retard de la cua de xarxa a 100 ms. Aquest és el màxim que permet el protocol estandarditzat. Si un utilitzés un valor més baix, es moriria de fam quan l'altre estigués en ús.[5][6]

L'actualització d'aniversari de Windows 10 va introduir suport per a LEDBAT mitjançant l'opció de sòcol no documentat com a mòdul experimental de control de congestió TCP de Windows i Windows Server 2019.[7][8]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Mirja, Kuehlewind; Greg, Hazel; Stanislav, Shalunov; Janardhan, Iyengar "Low Extra Delay Background Transport (LEDBAT)", December 2012. DOI: 10.17487/RFC6817.
  2. aczechowski. «Content management fundamentals - Configuration Manager» (en anglès americà). docs.microsoft.com. [Consulta: 2 abril 2019].
  3. Mirja, Kuehlewind; Greg, Hazel; Stanislav, Shalunov; Janardhan, Iyengar "Low Extra Delay Background Transport (LEDBAT)", December 2012. DOI: 10.17487/RFC6817.
  4. «Tcp_ledbat.c» (en anglès).
  5. Mirja, Kuehlewind; Greg, Hazel; Stanislav, Shalunov; Janardhan, Iyengar "Low Extra Delay Background Transport (LEDBAT)", December 2012. DOI: 10.17487/RFC6817.
  6. «Tcp_ledbat.c» (en anglès).
  7. «Announcing: New Transport Advancements in the Anniversary Update for Windows 10 and Windows Server 2016» (en anglès). Arxivat de l'original el 2018-10-09. [Consulta: 17 abril 2017].
  8. Microsoft. «LEDBAT++: Low priority TCP Congestion Control in Windows» (PDF) (en anglès), 2017.