Lindsleyita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralLindsleyita

Cristall metàl·lic negre format per intercreixements de mathiasita i lindsleyita Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química(Ba,Sr)(Zr,Ca)(Fe,Mg)₂(Ti,Cr,Fe)18O38
EpònimDonald H. Lindsley (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusBultfontein mine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.40
Nickel-Strunz 9a ed.4.CC.40 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/C.09 Modifica el valor a Wikidata
Dana8.5.1.8
Heys7.9.26
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 10,37Å; c = 20,52Å;
Duresa7,5
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1982-086
Any d'aprovació1983
SímbolLdy Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La lindsleyita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la crichtonita. Rep el nom en honor de Donald Hale Lindsley (1934-), professor del Departament de Ciències de la Terra i de l'Espai de la Universitat Estatal de Nova York, en reconeixement a les seves contribucions a la mineralogia, entre altres.

Característiques[modifica]

La lindsleyita és un òxid de fórmula química (Ba,Sr)(Zr,Ca)(Fe,Mg)₂(Ti,Cr,Fe)18O38. Cristal·litza en el sistema trigonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 7,5. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1982, i la primera publicació data d'un any més tard.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la lindsleyita pertany a «04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauïta, loveringita, mathiasita, senaïta, dessauïta-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoïta, hawthorneïta, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeïta, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

Aquesta espècie va ser descrita a partir d'exemplars trobats en dos indrets de Kimberley, al Cap Septentrional (Sud-àfrica): les mines De Beers Mine i Bultfontein. També ha estat descrita en altres indrets del mateix país que la localitat tipus, així com a Rússia, Itàlia, Xina, Canadà i Austràlia.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lindsleyita
  1. «Lindsleyite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 gener 2018].