Macedonita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMacedonita
Fórmula químicaPbTiO₃
EpònimMacedònia del Nord Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusCrni Kamen, Prilep, Macedònia del Nord
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.35
Nickel-Strunz 9a ed.4.CC.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/C.10 Modifica el valor a Wikidata
Dana4.3.6.1
Heys7.11.26
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 3,90(1) Å; c = 4,18(2) Å;
Grup puntual4/mmm (4/m 2/m 2/m) - ditetragonal dipiramidal
Colornegre amb un feble tint marronós; groc marronós amb tint verdós en secció prima
Tenacitatmolt fràgil
Duresa5,5 a 6
Lluïssorvítria
Diafanitatopaca
Densitat7,82 g/cm³ (mesurada); 8,09 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesuniaxial
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1970-010
Any d'aprovació1971
SímbolMce Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La macedonita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la perovskita. Rep el nom de Macedònia del Nord, on va ser descoberta.

Característiques[modifica]

La macedonita és un òxid de fórmula química PbTiO₃. Cristal·litza en el sistema tetragonal. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 5,5 i 6. Va ser publicada per primera vegada l'any 1971.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la macedonita pertany a «04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauïta, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaïta, dessauïta-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoïta, hawthorneïta, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeïta, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

És un mineral accessori poc freqüent, que es pot trobar als filons de pegmatita sienita de quars i microclina i com a inclusions en fases d'òxid en un cos de ferro-magnesi metamorfosat. Va ser descoberta a Crni Kamen, a la municipalitat de Prilep, a Macedònia del Nord, on sol trobar-se associada a altres minerals com: zircó, rútil, quars, microclina, arfvedsonita i aegirina. També ha estat descrita a les mines de Las Herrerias, a Cuevas del Almanzora (Almeria, Espanya), així com a les mines Jakobsberg i Harstigen, pertanyents al complex minera de Långban, a la província de Värmland (Suècia).

Referències[modifica]

  1. «Macedonite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 gener 2017].