Natanita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNatanita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaFe2+Sn4+(OH)₆
EpònimNatan Ilitx Ginzburg Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusDipòsit d'estany de Mushiston Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.FC.10
Nickel-Strunz 9a ed.4.FC.10 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/F.16 Modifica el valor a Wikidata
Dana6.3.6.3
Heys7.11.10
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Duresa5
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1980-028
Any d'aprovació1980
SímbolNtn Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La natanita és un mineral de la classe dels òxids que pertany al grup de la schoenfliesita. Va ser anomenada en honor de Natan (Anatolii) Ilitx Guinzburg, mineralogista i geòleg rus que va investigar dipòsits d'estany oxidats.

Característiques[modifica]

La natanita és un hidròxid de ferro i estany fórmula química Fe2+Sn4+(OH)₆. Cristal·litza en el sistema isomètric. Els seus cristalls mesuren fins a 3 mm i s'agrupen en agregats irregulars; també apareix de forma massiva.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la pertany a «04.FC: Hidròxids (sense V o U), amb OH, sense H₂O; octaedres que comparetixen angles» juntament amb els següents minerals: bernalita, dzhalindita, söhngeïta, burtita, mushistonita, schoenfliesita, vismirnovita, wickmanita, jeanbandyita, mopungita, stottita, tetrawickmanita, ferronigerita-2N1S, magnesionigerita-6N6S, magnesionigerita-2N1S, ferronigerita-6N6S, zinconigerita-2N1S, zinconigerita-6N6S, magnesiotaaffeïta-6N'3S i magnesiotaaffeïa-2N'2S.

Formació i jaciments[modifica]

La natanita es forma per l'oxidació primerenca de sulfurs d'estany en dipòsits d'estany.[2] Aquesta espècie va ser identificada gràcies a exemplars trobats a dos indrets diferents: el dipòsit d'estany de Trudovoe (Província d'Issik Kul, Kirguizstan) i el dipòsit Mushiston, a la vall Kaznok (Província de Sughd, Tadjikistan). Posteriorment també ha estat descrita a Austràlia, Bolívia, França, Mèxic, el Regne Unit i Rússia.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Natanita
  1. 1,0 1,1 «Natanite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. 2,0 2,1 «Natanite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 8 de maig 2019. [Consulta: 23 abril 2018].