Lliga del Bon Mot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLliga del Bon Mot
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1908, Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició1963 Modifica el valor a Wikidata

La Lliga del Bon Mot (1908-1963) fou una associació catalana que promovia el ben parlar.[1][2]

Ricard Aragó i Turón (signà els seus pamflets amb el pseudònim d'Ivon l'Escop)[2] fundà aquesta associació a Barcelona,[3] per combatre la blasfèmia i els mots grollers. Es feu una intensa campanya pels pobles, amb mítings, cartells i un calendari. Joan Maragall li prestà suport amb entusiasme[2] i escrigué una circular adreçada a les entitats catalanes.

A l'efecte, la Lliga del Bon Mot, comptà amb oficines i direcció general a Barcelona, un doble Comitè Central de senyores i cavallers i un cos de delegats residents en les principals poblacions. Desenvolupà llurs campanyes en diaris, edità fullets, cartells, fulles, volants; oferí premis, entregà diplomes honorífics: donà conferències en les escoles, patronats, fabriques i ateneus, promogué actes de propaganda, de cultura, religiosos i patriòtics; celebrà reunions,[2] mítings, aplecs, etcètera, i comptà com a base econòmica, pel seu sosteniment, amb nombrosos donatius de particulars, alguns llegats i quotes voluntàries de socis protectors.

Celebrà mítings a Barcelona, Tarragona i Girona i en més de 50 poblacions de fora dels Països Catalans com ara Madrid, Valladolid, Múrcia o Pamplona.

Referències[modifica]

  1. «Vella història de parlar bé i malament. El fundador de “La Caixa” volia netejar la llengua». [Consulta: 26 juliol 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Lliga del Bon Mot | enciclopedia.cat». [Consulta: 26 juliol 2023].
  3. Rodríguez, Víctor «Coses d’Antes: Les plaques de ‘Parleu bé’». Catalunya Religió, 17-07-2023 [Consulta: 17 juliol 2023].
  • Tom número 31, pàgina 1044 de l'Enciclopèdia Espasa.