Mestre

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Mestre (Venècia)».

Un mestre (o una mestra) és qui posseeix una determinada coneixença i la sap transmetre a d'altres. Invertint la frase, el mestre és aquell de qui hom és deixeble.

Religió i filosofia[modifica | modifica el codi]

En filosofia i religió, s'anomena 'mestre' aquell que deté un ensenyament i que el transmet, ja sigui públicament o a un grup restret d'estudiants. A l'antiga Xina, el mot equivalent era zi, com per Laozi o Mengzi (mestre Lao o mestre Meng); en hebreu es diu rabí (Jesús de Natzaret era anomenat 'rabí' o 'mestre' pels seus deixebles); al Japó s'utilitza el mot sensei, que té la connotació de 'germà gran' (aquell qui té més experiència que el deixeble). En hindi hi ha el mot guru, que s'aplica a un mestre espiritual i que significa 'el qui dissol les tenebres'. En l'islam, i especialment en el sufisme, hi ha el xeic.

Altrament, 'mestre' era el títol donat antigament als eclesiàstics, en especial els dominicans, que havien obtingut el grau suprem en qualsevol de les facultats de filosofia, teologia o dret; equival a doctor. També era el superior d'un orde militar.

Pedagogia[modifica | modifica el codi]

En educació, el mestre és la persona que ensenya una ciència, un art, un ofici o té el títol per fer-ho; podria utilitzar-se com a sinònim el mot 'pedagog'.

A l'escola, és l'encarregat d'ensenyar uns continguts i uns valors als alumnes. El mestre controla la classe, prepara la matèria i l'avalua i acompanya l'alumne en el seu procés d'aprenentatge. Es basa en el currículum per saber què ha de transmetre, usant una determinada metodologia o didàctica per apropar el tema a l'altre.

El mestre posseeix algunes funcions fonamentals: actuar com a lligam generacional, ja que transmet els continguts socialment acceptats (incloses normes i problemes) als infants i joves; contribueix a millorar el nivell cultural d'un país; serveix com a referència adulta en tant que persona per a l'alumne; prepara els aprenents per aconseguir les seves fites mitjançant el coneixement i per últim ajuda a la socialització.

El mestre no només ha de ser un instructor que els hi ensenyi un conceptes i uns valors, sinó que també ha d'introduir-los en el món de la culturització i del coneixement del nostre poble, barri, ciutat... perquè creixin cultes.

En aquest context, variants de la paraula mestre, amb connotacions diferents en funció del context i país, són professor, ensenyant, tutor, instructor i docent.

Cultura i oficis[modifica | modifica el codi]

  • 'Mestre' també s'utilitza com a títol de respecte en certs àmbits culturals: un director d'orquestra és un mestre, així com altres artistes prou respectats que es poden prendre com a model.
  • També és mestre el menestral capaç de fer el seu ofici independentment i ensenyar aprenents. Antigament 'mestre' designava el grau superior de l'organització gremial, al qual s'arribava després d'uns anys d'aprenentatge i d'oficialia i de la realització d'un examen rigorós.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mestre Modifica l'enllaç a Wikidata