Espiritualitat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'espiritualitat és la creença que hi ha una altra realitat més enllà del material, representada per l'esperit. Depèn de la cultura pot tenir uns components o uns altres. Pot estar lligada a la religió, en ser la part de l'ànima capaç de connectar amb la divinitat. L'esoterisme se centra en l'estudi de l'espiritualitat però també apareix com a centre d'interès de la psicologia, la filosofia de la ment o l'ètica.

Característiques freqüents en l'espiritualitat[modifica | modifica el codi]

  • Transcendència: l'individu vol anar més enllà dels seus límits, unir-se amb l'entorn o els altres o ser conscient de la realitat no perceptible pels sentits
  • Sentit: la persona busca un sentit a la seva vida, reflexiona sobre la seva existència (pot incloure meditació formal) i incorpora uns valors que l'ajudi en aquesta recerca de significat.
  • No empirisme: l'espiritualitat no es pot mesurar ni localitzar, per a alguns és un sentiment, per a altres un tipus de pensament o l'inconscient i per a uns altres una dimensió de l'ésser (ànima).
  • Està lligada al coneixement veritable

Tipus d'espiritualitat[modifica | modifica el codi]

Es distingeixen dos tipus essencials d'espiritualitat: la religiosa i la no religiosa. La primera busca mitjançant la meditació o la pregària apropar-se a la divinitat i conrear l'ànima humana com un mitjà per anar més enllà del món físic i de facilitar la seva salvació després de la mort. La segona sorgeix com a reacció tant al materialisme extrem i el cientifisme predominant a l'edat contemporània com contra l'excessiu control que proposen les religions tradicionals. Busca una transcendència personal, en el convenciment que hi ha diversos plans d'existència més enllà del material i empíric.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Espiritualitat Modifica l'enllaç a Wikidata