Metasaleeïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMetasaleeïta
Fórmula químicaMg(UO₂)₂(PO₄)₂·8H₂O
Localitat tipusMina Shinkolobwe, Shinkolobwe, Districte de Kambove, Alt Katanga, República Democràtica del Congo
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.EB.10
Nickel-Strunz 9a ed.8.EB.10 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolMslé Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La metasaleeïta és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup de la metaautunita. Rep el nom per ser una saleeïta deshidratada. El nom arrel és en honor d'Achille Léon Salée (6 de setembre de 1883 Spa, Bèlgica - 13 de març de 1932 Isavi, Ruanda), professor de la Universitat Catòlica de Lovaina, Bèlgica.

Característiques[modifica]

La metasaleeïta és un fosfat de fórmula química Mg(UO₂)₂(PO₄)₂·8H₂O. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 1950.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la metasaleeïta pertany a «08.EB: Uranil fosfats i arsenats, amb ràtio UO₂:RO₄ = 1:1» juntament amb els següents minerals: autunita, heinrichita, kahlerita, novačekita-I, saleeïta, torbernita, uranocircita, uranospinita, xiangjiangita, zeunerita, metarauchita, rauchita, bassetita, lehnerita, metaautunita, metauranocircita, metauranospinita, metaheinrichita, metakahlerita, metakirchheimerita, metanovačekita, metatorbernita, metazeunerita, przhevalskita, metalodevita, abernathyita, chernikovita, metaankoleïta, natrouranospinita, trögerita, uramfita, uramarsita, threadgoldita, chistyakovaïta, arsenuranospatita, uranospatita, vochtenita, coconinoïta, ranunculita, triangulita, furongita i sabugalita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Shinkolobwe, al districte de Kambove (Alt Katanga, República Democràtica del Congo). També ha estat descrita a Kamoto, a la província de Lualaba, també a la República Democràtica del Congo, així com a Itàlia, Espanya, Portugal, Eslovàquia i Anglaterra.

Referències[modifica]

  1. «Metasaléeite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 abril 2021].