Michelin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mixelí)
Infotaula d'organitzacióMichelin
(fr) Manufacture française des pneumatiques Michelin Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

LemaUne meilleure façon d'avancer Modifica el valor a Wikidata
MascotaBibendum Modifica el valor a Wikidata
EpònimÉdouard Michelin i André Michelin Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtMFPM Modifica el valor a Wikidata
Tipusfabricant de pneumàtics
empresa
editorial
empresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Indústriaindústria automotriu, manufacture of rubber tyres and tubes; retreading and rebuilding of rubber tyres (en) Tradueix, plastics and rubber industry (en) Tradueix i consultoria de negocis i de gestió Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicasociété en commandite par actions (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació28 maig 1889
FundadorÉdouard Michelin i André Michelin Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Produeixpneumàtic Modifica el valor a Wikidata
Borsa de cotització(Euronext ML) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Empleats105.700 (2016) Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
MC Projects (en) Tradueix (50%). Modifica el valor a Wikidata
Part deCAC 40 Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Ingressos totals28.343 M€ (2023) Modifica el valor a Wikidata
Benefici net1.983 M€ (2023) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+33-4-73-32-20-00 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webmichelin.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: Michelin Twitter (X): Michelin Instagram: michelin LinkedIn: michelin Youtube: UChx5xfuh31g6Hz3g6NfBuAw Youtube: MichelinGlobal Modifica el valor a Wikidata
Pneumàtic Michelin de Fórmula 1

Michelin, oficialment Manufacture Française des Pneumatiques Michelin, és, principalment, un fabricant de pneumàtics fundat l'any 1889 a la ciutat occitana de Clarmont d'Alvèrnia.

Actualment és considerat, junt amb Bridgestone, el fabricant de pneumàtics més important del món. A més a més, Michelin participa en diverses categories d'automobilisme, principalment al Campionat del món de motociclisme i en la Fórmula 1.

A data de 2007, Michelin posseeix el record del pneumàtic més gran fabricat, es tracta dels pneumàtics 59/80R63 amb els quals s'equipa el bolquet gegant de Caterpillar model 797B, utilitzat en excavació minera. Cada pneumàtic pesa 5 tones, té 4 metres i mig de diàmetre i 1,48 metres d'amplada, amb una pressió d'inflat de 6,5 bar, amb un cost al mercat de 30.000 euros.

Com activitat secundària, Michelin realitza edicions de guies turístiques, guies gastronòmiques i mapes de carreteres, essent la més venguda la coneguda Guia Michelin, a la venda des de l'any 1900. Recentment s'ha introduït en el mercat del programari d'ajuda a la conducció mitjançant GPS i confecció automàtica de rutes per carretera a través de la web.

Breu història[modifica]

El 28 de maig de 1889 es crea oficialment la societat mercantil Michelin, amb Édouard Michelin com primer gerent, secundat pel seu germà André, fent-se càrrec de l'empresa de material agrícola fundada pel seu avi, Aristide Barbier, i el seu cosí. Quan els germans Michelin arriben a l'empresa, la producció de la mateixa es basa en la producció de la pastilla de fre anomenada The Silent.

Gràcies a la visita a la fàbrica d'un ciclista per proveir-se del necessari per reparar una punxada, Édouard Michelin comença a rumiar en la idea d'un pneumàtic reparable amb facilitat. L'any 1891 Édouard patenta el seu nou pneumàtic per bicicleta, popularitzat pel ciclista Charles Théry a la carrera París-Brest-París, on fou el primer i únic competidor en utilitzar-lo, conquerint la prova i el favor del públic. Un any més tard més de 10.000 ciclistes usaran pneumàtics Michelin.

La primera incursió en el món de l'automòbil serà l'any 1895, quan Michelin llençarà un pneumàtic semblant al de la bicicleta, enfront de les rodes massisses de l'època. L'èxit del nou pneumàtic a la prova Paris-Bordeus-Paris llençarà novament a Michelin a l'estrellat. Després de l'experiència de la carrera Paris-Bordeus-Paris, les victòries dels automòbils equipats amb Michelin se succeeixen ràpidament: Paris-Marsella-Paris (1896), Marsella-Niça (1897), Paris-Amsterdam-Paris (1898), el Tour de França automobilístic (1899), Paris-Tolosa-Paris (1900), Paris-Berlín (1901), Paris-Viena (1902) i Paris-Madrid (1903).

Des d'aleshores, els pneumàtics Michelin es convertiren en un referent pels automòbils, esdevenint una de les principals marques productores i innovadores, implantant-se ràpidament per tota Europa i Nord-amèrica, tot ampliant horitzons en els avions, maquinària agrícola, maquinària pesant i tramvies.

La mascota i els mixelins[modifica]

La mascota de la companyia és en Bibendum, un personatge de color blanc format per una pila de pneumàtics. De la forma palpissos arrodonits d'aquesta simpàtica mascota ha derivat el fet de donar el nom de mixelins als sacsons de carn al voltant de la cintura de les persones.[1]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Michelin