Moncloa-Aravaca

Plantilla:Infotaula geografia políticaMoncloa-Aravaca
Imatge
Immediacions de la Plaza de la Moncloa. Hom pot observar l'Arc de la Victoria, la Junta Municipal de Moncloa-Aravaca, l'intercanviador de transport de Moncloa, Quartel General de l'Exèrcit de l'Aire i el carrer Princesa.

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 40° 26′ 07″ N, 3° 43′ 08″ O / 40.435151°N,3.718765°O / 40.435151; -3.718765
EstatEspanya
Comunitat autònomaComunitat de Madrid
MunicipiMadrid Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població116.903 (2017) Modifica el valor a Wikidata (2.512,36 hab./km²)
Geografia
Superfície46,53113568604 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud666 m Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Anterior
Organització política
Òrgan executiuJunta Municipal del Districte de Moncloa-Aravaca Modifica el valor a Wikidata
• Regidora presidenta Modifica el valor a WikidataMontserrat Galcerán Huguet (2015–) Modifica el valor a Wikidata

Seu de la Junta Municipal del Districte.

Moncloa-Aravaca és el nom d'un districte de la ciutat de Madrid que administrativament es divideix en els barris de Casa de Campo (91), Argüelles (92), Ciudad Universitaria (93), Valdezarza (94), Valdemarín (95), El Plantío (96) i Aravaca (97). Té una població de 116.531 habitants.

Situació[modifica]

Moncloa-Aravaca apareix per primera vegada com a terme, format per les accepcions de Moncloa i d'Aravaca units per un guió per donar nom a un dels territoris en els que es va dividir el municipi de Madrid en el context de l'anomenat 'procés de descentralització' que l'Ajuntament de Madrid va engegar en la dècada dels vuitanta coincidint amb els mandats municipals dels alcaldes Enrique Tierno Galván i Juan Barranco Gallardo.

Des de llavors aquest districte de Madrid ha existit com a tal, encara que per part dels seus veïns el grau de coneixement sigui inferior al que presenten altres districtes madrilenys més homogenis, com a Centre, Salamanca o Chamberí.

El districte queda delimitat per:

Orígens[modifica]

Aquest districte municipal, el tercer en superfície de Madrid, sorgeix de la fusió de barris adjacents al centre de Madrid, l'antic municipi d'Aravaca i barris nous com Valdezarza o Valdemarín.

Geografia urbana[modifica]

Igual que Fuencarral-El Pardo, és un districte amb una gran superfície de zones verdes, destacant en el mateix la Casa de Campo, parc considerat com el principal pulmó de la ciutat.

D'altra banda, és un districte els barris del qual no estan tan cohesionats entre si com els barris d'altres districtes. És difícil des dels barris del Plantío, Aravaca o Valdemarín arribar a peu fins a la junta municipal de districte, ja que queden separats dels altres barris per l'autovia de circumval·lació M-30, per aquest motiu el districte estigui format per tres barris de l'ametlla central: Argüelles, Valdezarza i Ciutat Universitària, un a cavall entre l'ametlla central i l'extraradi de la M-30, Casa de Camp, i tres de l'extraradi, Valdemarín, Aravaca i El Plantío (aquest últim per fora de la M-40).

Transport[modifica]

Rodalies Madrid[modifica]

Es troben dins d'aquest districte les següents estacions, totes pertanyents a les línies C-7 i C-10 de la xarxa:

Metro de Madrid / Metro Lleuger[modifica]

Són diverses les línies que travessen aquest districte:

  • Línia 3: dona servei al barri d'Argüelles amb les estacions de Moncloa, Argüelles, Ventura Rodríguez i Plaça d'Espanya.
  • Línia 4: dona servei al barri d'Argüelles amb l'estació homònima.
  • Línia 5: dona servei a part del barri de Casa de Camp amb l'estació homònima.
  • Línia 6: dona servei als barris de Ciutat Universitària, Argüelles i Casa de Campo amb les estacions de Guzmán el Bueno, Metropolitano, Ciutat Universitària, Moncloa, Argüelles i Príncipe Pío.
  • Línia 7: dona servei als barris de Ciudad Universitaria i Valdezarza amb les estacions de Guzmán el Bueno, Francos Rodríguez, Valdezarza i Antonio Machado.
  • Línia 10: dona servei als barris d'Argüelles i Casa de Campo amb les estacions de Plaça d'Espanya, Príncipe Pío, Lago, Batán i Casa de Campo.
  • Ramal: dona servei al barri de Casa de Camp amb l'estació de Príncipe Pío.
  • Metro Lleuger 2: dona servei al barri d'Aravaca amb les estacions de Berna i Estació d'Aravaca.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Moncloa-Aravaca