Murasaki Shikibu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMurasaki Shikibu

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 紫式部 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ja) 藤原 香子 Modifica el valor a Wikidata
970 ↔ 978 Modifica el valor a Wikidata
Heian-kyō Modifica el valor a Wikidata
Mort1014 ↔ 1031 Modifica el valor a Wikidata
Heian-kyō Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Formaciócap valor Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPoesia i novel·la Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódama de companyia, escriptora, poetessa, novel·lista, diarista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorFujiwara no Shōshi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeFujiwara no Nobutaka Modifica el valor a Wikidata
FillsDaini no Sanmi Modifica el valor a Wikidata
ParesFujiwara no Tametoki (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Fujiwara no Tamenobu's daughter (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0613556 TMDB.org: 1136127
Last fm: 紫式部 Musicbrainz: ff88b821-286e-4a31-b418-836751a972fa IMSLP: Category:Murasaki_Shikibu Goodreads author: 4739 Goodreads character: 26907 Project Gutenberg: 46975 Modifica el valor a Wikidata

Murasaki Shikibu (japonès: 紫 式部, que significa «senyora Murasaki») va ser una escriptora japonesa. Com a autora d'un diari i de la novel·la Genji Monogatari va ser pionera de la literatura japonesa i la novel·la com a fenomen.[1]

Murasaki Shikibu és un nom descriptiu, i es desconeix el seu nom personal, però es creu que seria Fujiwara no Kaoriko (japonès: 藤原 香子), esmentada l'any 1007 als diaris de la cort imperial com a dama de companyia.

Biografia i autoria[modifica]

Va néixer a la meitat del període Heian com a filla del modest lletrat i literat Fujiwara no Tametoki, pertanyent a una família de funcionaris lletrats de la mitjana noblesa, encara que llunyanament emparentada amb la poderosa família Fujiwara.

Rozanji, temple budista a Kyoto associat amb Murasaki Shikibu

Son pare li va donar una excel·lent educació, i la xiqueta va destacar per la seva intel·ligència, assimilant llibres que fins i tot els joves trobaven difícils. La seva infància, emperò, no va ser gaire feliç, perquè la seva mare va morir poc després del seu naixement, així com la seva germana més gran, de qui ella depenia. Poc després, es va casar amb un noble de semblant classe social, Fujiwara no Nobutaka, que moriria també deixant-li una filla. En aquest penós context, va crear la seva novel·la El relat de Genji, de caràcter realista. L'obra li va guanyar no poca popularitat, per la qual cosa el primer ministre Fujiwara no Michinaga la va agregar a la cort de l'emperadriu Akiko com a dama de companyia fins a l'any 1013. L'any següent, va morir i la seva tomba es conserva en l'antiga capital Kyoto, escenari dels recorreguts dels seus personatges.

És autora d'un diari (Murasaki Shikibu Nikki) i del Genji monogatari ('El relat de Genji'), la novel·la psicològica més antiga de la literatura universal i la més important de la literatura japonesa clàssica. L'autora va viure l'esplendor de la família Fujiwara en el poder i la decadència de l'era Heian, i de forma preexistencialista va advertir el buit i falsedat de la societat aristocràtica del seu temps, la mateixa que alimentava el patiment de les dones de la seva època. La seva notable capacitat d'observació la va fer reflectir amb realisme totes les emocions pròpies de l'ésser humà en un intent per redimir l'ànima femenina atrapada en les tradicions masclistes i patriarcals de l'època Heian.

Genji monogatari és una extensíssima narració que refereix la vida i aventures amoroses del fictici príncep Hikaru Genji ('príncep brillant') i les dels seus descendents al llarg de 54 capítols que ocupen un total de 4.200 pàgines. Els primers 41 comencen amb els amors entre l'emperador Kiritsubo i una dama d'inferior rang en la seva cort, dels quals naix el protagonista, Genji. Aquest manté una il·lícita aventura amb la seva madrastra, la dama Fujitsubo, que conclou en morir Murasaki, la dona que més ha significat en la seva vida; junt amb això, es desenvolupa paral·lelament l'ascens social de Genji en la cort i la seva caiguda en desgràcia, seguida del seu exili i retorn. Els 13 capítols restants (tres capítols transitoris i els denominats 10 capítols Uji) conten la història dels descendents de Genji: el seu fill Kaoru i el seu net, el príncep Niou. Els amors i rivalitats d'aquests personatges continuaran la saga de Genji sense aconseguir la brillantor anterior. No obstant això, aquest relat està viat de tota mena de narracions episòdiques que converteixen l'obra en un vast fresc de la societat de la seva època.

De la novel·la, s'extreu una malenconia existencial motivada pel contrast entre el refinament aristocràtic i les belleses de la natura, i els patiments i misèries originades i imposades als sentiments dels personatges femenins, víctimes d'una societat poligàmica. El sentiment d'efimeritat que confereix a la narració la filosofia budista que s'accentua cap al final de l'obra contribueix a aquesta sensació. La novel·la està farcida de petits poemes (acostumen a tenir-ne quatre versos), sovint són la part més important dels diàlegs dels personatges, que se'ls envien per escrit o se'ls reciten en els moments més emotius.

Referències[modifica]

  1. «Murasaki Shikibu». enciclopèdia.cat (GEC). [Consulta: 30 octubre 2020].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Murasaki Shikibu