Museu basc i de la història de Baiona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu basc i de la història de Baiona
lang=ca
(2007) Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1924
Activitat
Visitants anuals62 (2017) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+33-5-59-59-08-98 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webmusee-basque.com Modifica el valor a Wikidata

El museu basc i de la història de Baiona present una col·lecció historiogràfica i etnogràfica consagrada al País basc a França. Allò va del diari del pastor i de l'agricultor des de la protohistòria, de les eines, de les arts domèstica i tradicionals, de les pintures, dels jocs i danses, passant per la identitat basca a través dels segles.

Situat a Baiona, ha rebut l'any 2003 l'etiqueta museu de França i és gestionat des de 2007 pel Sindicat mixt del museu basc constituït per la ciutat de Baiona, l'aglomeració Costa Basque-Adour i el consell general dels Pirineus-Atlàntics.

Situació[modifica]

L'interior de la casa Dagourette representat per Jacques Le Tanneur
« Hemen sartzen dena bere etxean da »
-"Qui entra aquí està a casa"-

Instal·lat des de 1924 sobre el moll dels Corsaris a Baiona, a la casa Dagourette, estada burgesa de la fi del  XVI (protegida pels monuments històrics des de 1991), el museu basc i de la història de Baiona protegeix la més important col·lecció etnogràfica consagrada al País basc a França.[1]

Objectes i obres d'art, recaptats per a la majoria al començament del  XX, testifiquen del funcionament de la societat basca a l'alba dels grans canvis del món contemporani. Conta també la història de Baiona, port marítim i fluvial, conflueixen cultures basca, gascona i jueva.

Museu de societat i d'història[modifica]

Des de la renovació del museu l'any 2001, l'exposició permanent es desplega sobre tres nivells, el conjunt sent organitzat al voltant d'un vast pou de dia, argialde, concebut sobre el model de les vidrieres pentinant les escales de les cases baioneses tradicionals. La secció etnogràfica és allotjada principalment als antics magatzems portuaris dels quals l'arquitectura utilitària està en harmonia amb les col·leccions. La secció d'art i història ocupa els pisos de la casa del negociant Dagourette, beneficiant-se de la llum natural dispensada per obertures creades en teulada.

Exposició permanent[modifica]

La museografia realitzada per Zen+dCo, taller Zette Cazalas, escenifica una selecció de 3 000 objectes, repartits en 20 sales temàtiques. Sobri i contemporània, presenta els objectes sols o en sèrie, a vitrines o sobre sòcols, acompanyats de textos trilingües (francesos, basc i espanyol) o de documents iconogràfics que en necessiten l'ús. Matèries, colors, ombra i llum creen un univers propici al descobriment sensible a les impressions i a l'imaginari.

Biblioteca[modifica]

Eina de primer ordre per als investigadors i aficionats d'història local i d'etnologia, la biblioteca creada al mateix temps que el museu és la més important de França en relació amb el domini basc.

Proposa llibres i dels periòdics sobre la història, l'art, la civilització i la literatura basca. Conserva un fons preciós comprenent sobretot manuscrits de pastorals i dels llibres en basc dels segles XVI i XVII.

Societat dels amics del Museu basc[modifica]

Creada l'any 1956, aquesta associació i societat sàvia sent sobretot: ⁣[2]

« contribuer à l'enrichissement des collections, à l’animation et au rayonnement du Musée Basque et de l’Histoire de Bayonne [et elle] regroupe toutes les personnes intéressées par le patrimoine basque et par la diversité culturelle de la région. Elle apporte son soutien aux études qui s’y rapportent »

(extret de l'article 2 dels seus estatuts)[3]

La societat edita i publica el Butlletí del Museu basc. Aquesta publicació existeix des de 1924[4]

Notes i referències[modifica]

  1. Classement de la maison Dagourette par les monuments historiques, a la base de dades Mérimée, del Ministeri de Cultura francès.
  2. «L'association des amis du Musée Basque». samb-baiona.net. [Consulta: 19 desembre 2018].
  3. «[http://samb-baiona.net/fr/docs/statuts2008.pdf Statuts rédigés en Conseil d’Administration du 18 janvier 2003, adoptés lors de l’Assemblée générale du 29 mars 2003, corrigés le 28/08/07 et le 11/01/08 à la demande du Ministère de l’Intérieur.]». samb-baiona.net, 08-01-2011. [Consulta: 19 desembre 2018].
  4. «Les publications de la SAMB». www.samb-baiona.net. [Consulta: 23 desembre 2018].

Bibliografia[modifica]

  • Butlletí del Museu basc, Societat dels amics del Museu basc, Baiona, 1924 (consultable en línia per al període 1924-2000 al portal Bilketa https://bmb.bilketa.eus)
  • País Basque 1860-1930 : un món atemporal ? fotografies antigues = Euskal Herria 1860-1930 : Mundua denboraz at ?, Baiona, Pimientos, 2008 ( )
  • Olivier Ribeton, Jacques Battesti, Maider Etchepare-Jaureguy, Museu basc i de la història de Baiona = Baionako Euskal Museoa, Bordeus, El Festin, 2009 ( )
  • Jacques Battesti, L'objecte a tots els seus estats! Objektua bere izate guztietan !, Bordeus, El Festin, 2009 ( )
  • Louis i Benjamin Gomez, arquitectes a Baiona, 1905-1959 = Louis eta Benjamin Gomez, Baionan arkitekto, Baiona, Museu basc, 2009 ( )