Níobe (filla de Tàntal)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En la mitologia grega, Níobe (en grec antic Νιόβη Niòbe) era una filla de Tàntal i muller d'Amfíon, rei de Tebes. El nom de la seva mare varia segons els autors, podent ser Tàigete, Dione, Eurianasa, Euritemista, Clítia o Laòdice.

Amb Amfíon va tenir gran nombre de fills, que varien segons els autors, i dels que estaven molt orgullosos. Níobe es va vanagloriar de la seva prole i es va burlar de Leto perquè aquesta només havia tingut dos fills (Apol·lo i Àrtemis). Aquestes burles van arribar fins a tal punt que Niobe es va oposar que se li tributessin honors a Leto, dient que ella era més digna que se li aixequessin altars. En venjança, Apol·lo va matar tots els seus fills barons i Àrtemis va fer el mateix amb les dones, a excepció d'Amfíon o Amiclas (que havia ofert una pregària propiciatòria a Leto) i de Melibea, que en presenciar la mort dels seus germans va adquirir tal pal·lidesa que va ser anomenada Cloris a partir de llavors.

Quan la desafortunada mare va anar al costat dels cadàvers dels seus fills, va sentir tal dolor que, desfeta en un mar de llàgrimes, va quedar immòbil i es va convertir en pedra, com havia suplicat a Zeus. Un remolí la va transportar fins a la muntanya Sípil, a Lídia, on es podia veure com les llàgrimes brollen d'una placa de marbre amb forma de dona. Una altra versió diu que va fugir voluntàriament fins a Lídia, i que les seves llàgrimes van formar el riu Aquelous.

Amfíon va voler venjar la mort dels seus fills i va anar al santuari d'Apol·lo a Delfos per a matar els seus sacerdots, però el déu el va matar, i a més Amfíon va ser castigat al Tàrtar per aquesta acció.

Parteni relata una altra versió segons la qual Níobe era filla d'Asàon i dona de Filoto. En venjança per burlar-se de Leto, Apol·lo i Àrtemis van fer que Filoto fos fet a trossos en una cacera i que Asàon s'enamorés de la seva pròpia filla. Rebutjant aquesta les seves pretensions, Asàon va calar foc als fills de Níobe i a ell mateix, i Níobe es va suïcidar llançant-se per un precipici.

Els cossos dels desafortunats fills de Níobe van romandre a la intempèrie durant nou dies, ja que Zeus s'havia posat de part de Leto i havia convertit els habitants de Tebes en roques. Al desè dia els mateixos déus els van donar sepultura, complint així la norma religiosa

Descendència[modifica | modifica el codi]

Els autors no es posen d'acord en el nombre de fills que va tenir Níobe. Així, Homer li dóna dotze, Hesíode vint, Heròdot cinc, Apol·lodor setze i Eurípides catorze, sent aquesta última la versió més acceptada.[cal citació] Segons Apol·lodor, els fills de Níobe, coneguts també com els Niobides, serien:[cal citació]

Fills
 1. Sípil
 2. Eupínit
 3. Fedim
 4. Ismeno
 5. Tàntal
 6. Damasictó
 7. Agènor
 8. Minto, Amiclas o Amfíon, únic fill que va sobreviure.
Filles
 1. Etodea o Neera
 2. Cleodoxa
 3. Astíoque
 4. Ftia
 5. Pelòpia
 6. Asticratia
 7. Ogígia
 8. Melibea o Cloris, única filla que va sobreviure.

Níobe a l'art[modifica | modifica el codi]

Han estat nombroses les representacions d'aquest mite en l'art al llarg del temps. Va ser especialment conegut el grup escultòric de Níobe i els seus fills que decorava el frontó del temple d'Apol·lo Sosià a Roma. Va ser descobert en 1583, i traslladat posteriorment a Florència, on decorava la sala anomenada de la Tribuna, encara que se li va donar escàs valor fins que Winckelmann la va descriure en la seva famosa Història de l'art.[cal citació] Consta de tretze estàtues independents (Níobe sostenint a una filla i la resta dels nens amb el seu ayo), que pot ser que tinguin diferents autors, discutint si les més antigues són obra de Escopas o de Praxítel.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Níobe (filla de Tàntal)