Àrtemis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Àrtemis (desambiguació)».
Àrtemis

Diane de Versailles Leochares.jpg


"Diane de Versailles", estàtua d'Àrtemis situada al Louvre.]
Deesa de la caça, dels boscos i les muntanyes i de la Lluna
Símbol L'arc i les fletxes, el cérvol, el gos de caça i la Lluna
Pares Zeus i Leto
Germans Apol·lo
Equivalent romà Diana

Certes traditions atribueixen a la deessa de Com filla de Deméter, Però normalment és considerada Com germana bessona d'Apol·lo i filla de Leto i Zeus. Va néixer a Delos, Abans que Apol·lo, i tan aviat com néixer va ajudar a venir al món un germà seu.


Va romandre verge ("Castitas" Artemis, Davant Afrodita "voluptas"), eternament jove, i Es El prototip de la donzella esquerpa, que es complaïa Només a la caça. Va armada, Com el seu germà, de l'ONU arc, l'Que Serveix contra els cérvols i Also contra els humans. Ella és qui Envia A Les Dones Que Moren de part el que mal se les Porta. Els seus Fletxes comporten la mort sobtada, Tot sobre les indolores. Venjativa, were els moltes les Víctimes Que van patir la seva còlera. Un SEUS PRIMERS Actes SER donar mort, juntament amb el seu germà, un Els Fills de Níobe.

En la mitologia grega, Àrtemis era la deessa de la caça i el regne animal. En identificar-se amb Hècate ho és també de la Lluna. Filla del déu Zeus i de Latona i germana bessona d'Apol·lo. Deessa de la castedat, restà verge i eternament jove. Era cruel i se li atribuïen les morts sobtades. Se la representa amb túnica llarga i cabellera solta; o amb túnica curta, arc i sagetes i amb un cérvol o uns gossos. A Efes, la representació era molt diferent: com a deessa de la fecunditat apareix amb diadema i moltes mamelles.

En el seu honor s'han batejat dos cràters de Venus, un de la Lluna i un petit planeta.

Altres denominacions[modifica | modifica el codi]

S'identifica amb la Diana de la mitologia romana. També se l'anomena Aricina, sobrenom derivat de la ciutat d'Arícia al Latium on fou adorada. Delfínia (Delphinia Δελφινία) fou un sobrenom d'Artemisa a Atenes. La forma masculina Delfini és usada com a sobrenom d'Apol·lo. Deriva de la mort del dragó Delphine (o Delphyne) també conegut com a Python, guardià de l'oracle de Pitó, o per haver estat la guia del colons cretencs que van anar a Delfos després de transformar-se en dofí.

Festivals[modifica | modifica el codi]


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]