Afrodita

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Afrodita

Birth of Venus detail.jpg


Detall de l'obra de Sandro Botticelli, ''El naixement de Venus''
Deessa de l'amor, la bellesa i la sexualitat
Residència Mont Olimp
Símbol El dofí, la rosa, la closca de vieira, el myrtus, el colom, el pardal, la faixa, el mirall i el cigne
Consort Hefest, Ares, Posidó, Hermes, Dionís, Adonis i Anquises
Pares Urà o Zeus i Dione
Germans Les Melíades, les Eumènides i els gegants
Fills Eros, Fobos, Deimos, Harmonia, Photos, Ànteros, Himeros, Hermafrodit, Rode, Erix, Peito, Tique, Eunòmia, Càrites, Príap, Enees
Equivalent romà Venus

En la mitologia grega, Afrodita (αφροδιτα Αφροδιτη) era la deessa de l'amor, la bellesa i la fecunditat.[1] En la mitologia romana l'anomenaren Venus. És probable que el seu origen no sigui grec sinó oriental, de Xipre o de les costes fenícies. Ericina fou un sobrenom d'Afrodita, venerada en un santuari del mont Èrix, a Sicília.[2] Urània ("la celestial") fou el sobrenom d'Afrodita com a representant de l'amor pur.[3]

Quan Cronos va tallar els genitals a Urà, les gotes de sang van caure al mar i de les ones fecundades va néixer la deessa. El vent Zèfir la va portar fins a Xipre, on les Hores la van cuidar. Això la converteix en una divinitat molt antiga, però com que sempre apareix jove, versions posteriors la van fer filla de Zeus i de Dione.

Era la deessa més bella i pràcticament ningú es podia resistir als seus encants. Zeus la va humiliar fent-la enamorar d'un simple mortal, Anquises, de qui va tenir a Enees. Per ordre de Zeus, va ser l'esposa d'Hefest, un déu lleig i coix, però li va ser infidel tenint aventures amoroses amb Hermes i Ares, tenint amb aquest últim a Eros.

Va ser la guanyadora de l'anomenat Judici de Paris, l'origen mitològic de la famosa Guerra de Troia. Les deesses Atena, Hera i Afrodita van demanar a Paris, fill del rei de Troia, que escollís a la més bella de les tres. Afrodita va seduir a Paris prometent-li l'amor de la dona més bella i Paris es va deixar convèncer i la va elegir. La dona més bella es tractava d'Helena, esposa de Menelau. Afrodita va ajudar a Paris a raptar-la i endur-se-la a Troia. Això va motivar als grecs a unir-se per atacar la ciutat i recuperar a Helena. Naturalment, durant el transcurs de la guerra, Afrodita va ajudar sempre als troians mentre que Atena i Hera ajudaven als grecs.

Naixement[modifica | modifica el codi]

Afrodita va néixer de l'espuma del mar a prop de Pafos (Xipre), després que Cronos tallés durant la Titanomàquia els genitals a Urà amb una falç i els llences al mar. En la seva Teogonia, Hesíode explica que els genitals «van ser després portats pel pèlag durant molt de temps. Al seu voltant sorgia del membre immortal una blanca escuma i enmig d'ella va néixer una donzella» ja adulta. Aquest mite de Venus (el nom romà d'Afrodita) nascuda adulta, Venus Anadiómena ('Venus sortint del mar'), ΑναδυόμενηAnadyomene, 'sortint'. Va ser una de les representacions icòniques d'Afrodita, famosa per l'admiradíssima pintura d'Apel·les, avui perduda, però descrita per Plini el Vell en el seu Naturalis Història.

Per això, Afrodita és d'una generació anterior a la de Zeus. Homer explica al llibre V de la Ilíada una altra versió sobre el seu origen, segons la qual seria filla de Dione, que era la deessa oracular original («Dione» significa simplement 'deessa', forma femenina de Δíος, 'deessa', el genitiu de "Zeus") en Dòdona. Segons Homer, Afrodita, aventurar-se en batalla per protegir el seu fill Enees, és ferida per Diomedes i torna amb la seva mare, postres de genolls per ser reconfortada. «Dione» sembla ser equivalent a Rea, la Mare Terra, a qui Homer va traslladar a l'Olimp i fa referència a un hipotètic panteó protoindoeuropeu original, amb déu cap (Di-) representat pel cel i el llamp i la deessa cap (forma femenina deDi-) representada com la terra o el sòl fèrtil. La mateixa Afrodita va ser anomenada de vegades «Dione». Una vegada que el culte a Zeus hi va haver usurpat l'oracle-roureda de Dòdona, alguns poetes el van tenir per pare d'Afrodita.

El principal centre d'adoració a Afrodita va romandre a Pafos, al sud-oest de la costa de Xipre, on la deessa del desig havia estat estimada des de molt de temps enrere com Ishtar i Astarte. Es diu que va desembarcar temptativament primer a Citera, un lloc de parada per al comerç i la cultura entre Creta i el Peloponès. Així potser tenim pistes del camí del culte original a Afrodita des del Llevant fins al continent grec.

Alguns autors consideren que Afrodita era filla de Thalassa, la personificació femenina de la mar, i Zeus.

Vida adulta[modifica | modifica el codi]

Afrodita no va tenir infància: en totes les imatges i referències va néixer adulta, núbil i infinitament desitjable. En molts dels mites menors tardans en què participa és la presentació vanitosa, malhumorada i susceptible. Encara que és un dels pocs déus del panteó grec realment casats, li és infidel al seu marit amb freqüència. Hefest és una de les deïtats hel·lèniques més equànimes, en el relat recollit en laOdisseaAfrodita sembla preferir a Ares, el voluble déu de la guerra. És un dels pocs personatges que va ocupar un paper important en la causa original de la mateixa Guerra de Troia: no només va oferir a Helena d'Esparta a Paris, sinó que el rapte es va dur a terme quan aquest, en veure Helena per primera vegada, es va veure aclaparat pel desig de posseir-la, el que correspon a l'esfera d'Afrodita.

Matrimoni amb Hefest[modifica | modifica el codi]

Causa de la seva immensa bellesa, Zeus temia que Afrodita fos la causa de violència entre els altres déus. Per això la va casar amb Hefest, la severa i malhumorat déu del foc i la farga. Una altra versió d'aquesta història compte que Hera, la mare d'Hefest, el va llançar l'Olimp al considerar lleig i deforme. Aquest va obtenir la seva venjança atrapats en un tron màgic i exigint a canvi del seu alliberament la mà d'Afrodita. Hefest estava contentíssim d'haver-se casat amb la deessa de la bellesa i va forjar per a ella bella joieria, incloent-hi el cistell, un cinturó que la feia fins i tot més irresistible per als homes.

La infelicitat d'Afrodita amb el seu matrimoni va fer que busqués la companyia d'altres, normalment Ares, però també Adonis. Hefest va ser informat de l'adulteri que la seva dona mantenia amb Ares per Helios. Com venjança, va atrapar enginyosament a Ares i Afrodita amb una xarxa de fines cadenes que havia disposat sobre el llit perquè caiguessin al més mínim contacte. Llavors va cridar a tots els altres déus olímpics per burlar-se d'ells (però, «les deesses es van quedar a casa, totes per vergonya»); algun déu alegre comenta que no li hauria importat sentir tal vergonya. Hefest no els va alliberar fins que Posidó li va prometre que Ares pagaria desgreuges, però tots dos van escapar tan aviat com va aixecar la xarxa i no van mantenir la seva promesa.

Afrodita i Psique[modifica | modifica el codi]

Afrodita apareix com un personatge secundari en la història d'Eros i Psique, que apareixia al principi com una digressió narrada per una dona gran en la novel·la de Luci Apuleu, L'ase d'or, escrita al segle II aC. Afrodita estava gelosa de la bellesa d'una dona mortal anomenada Psique. Va demanar a Eros que fes servir les seves fletxes daurades per fer que Psique s'enamorés de l'home més lleig del món. Eros va accedir però va acabar enamorant-ell mateix de Psique, després de punxar-se amb una fletxa daurada per accident.

Mentrestant, els pares de Psique estaven preocupats perquè la seva filla seguís soltera. Consulten un oracle que els va dir que ella no estava destinada a cap amant mortal, sinó a una criatura que vivia al cim de certa muntanya, a qui fins i tot els déus temien. Eros havia preparat a l'oracle perquè digués això. Psique es va resignar al seu destí i va pujar al cim de la muntanya, demanant-li als ciutadans que la seguien que la deixessin i li permetessin afrontar sola seu destí. Allà Zèfir, el vent de l'oest, la va baixar surant suaument fins a una cova. Psique va entrar i es va sorprendre de trobar-plena de joies i ornaments. Eros el visitava cada nit a la cova i feien l'amor apassionadament. Li va demanar només que no encendre mai cap llum perquè no volia que Psique sabés qui era (les ales li feien inconfusible). Les seves dues germanes, geloses, la van convèncer que el seu marit era un monstre i que havia de clavar-li una daga. Així que una nit va encendre un llum, però va reconèixer a Eros a l'instant i va deixar caure la seva daga. Una gota d'oli calent va caure sobre l'espatlla d'Eros, li va despertar i va fugir, dient: «L'amor no pot viure on no hi ha confiança!»

Quan Psique va explicar als seus geloses germanes grans, aquestes estan de festa secretament i cadascuna d'elles van ser per separat al cim de la muntanya i van fer com Psique els havia dit per entrar a la cova, esperant que Eros les preferiria a elles. Eros seguia amb el cor trencat i no les va agafar, de manera que van morir en caure fins a la base de la muntanya.

Psique va buscar el seu amant per bona part de Grècia, ensopegant finalment amb un temple a Demèter, on el sòl estava cobert de munts de gra barrejat. Va començar a ordenar el gra en piles ordenades i, quan va haver acabat, Demèter li va parlar, dient-li que la millor manera de trobar Eros era buscar la seva mare, Afrodita, i guanyar-se la seva benedicció. Psique va trobar un temple a Afrodita i va entrar en ell. Afrodita li va assignar una tasca similar a la del temple de Demèter, però li va donar un termini impossible de complir. Eros intervenir, ja que encara l'estimava, i va fer que unes formigues s'ordenaran el gra per ella. Afrodita es va enfurismar per aquest èxit de Psique i li va dir que fos a un camp on pasturaven unes ovelles daurades i aconseguís llana d'or. Psique va anar al camp i va veure les ovelles, però va ser detinguda pel déu del riu que havia de creuar per arribar al camp. Aquest li va dir que les ovelles eren dolentes i cruels i podien matar-la, però que si esperava fins al migdia, les ovelles anirien a buscar l'ombra a l'altre costat del camp i s'adormirien, i que llavors podria agafar la llana que quedava enganxada a les branques i l'escorça dels arbres. Psique així ho va fer i Afrodita es va enfurismar encara més en veure que havia sobreviscut i superat la seva prova.

Finalment, Afrodita va afirmar que l'estrès de cuidar el seu fill, deprimit i malalt com a resultat de la infidelitat de Psique, havia provocat que perdés part de la seva bellesa. Psique havia d'anar a l'Hades i demanar a Persèfone, la reina de l'inframón, una mica de la seva bellesa que Psique guardaria en una caixa negra que Afrodita li va donar. Psique va anar a una torre, decidint que el camí més curt a l'inframón seria la mort. Una veu la va detenir en l'últim moment i li va indicar una ruta que li permetria entrar i tornar encara amb vida, a més de dir-li com passar el gos Cèrber, Caront i els altres perills d'aquesta ruta. Psique va calmar a Cèrber amb un pastís d'ordi i va pagar a Caront un òbol perquè li portés a l'Hades. En el camí, va veure mans que sortien de l'aigua. Una veu li va dir que els tirés un pastís d'ordi, però ella va refusar. Un cop allà, Persèfone va dir que estaria encantada de fer-li el favor a Afrodita. Una vegada més va pagar a Caront i li va donar l'altre pastís a Cèrber per tornar.

Psique va abandonar l'inframón i va decidir obrir la caixa i prendre una mica de la bellesa per si mateixa, pensant que si cap[Aclariment necessari] això Eros li estimaria amb tota seguretat. Dins hi havia un «somni Estigia» que la va sorprendre. Eros, que l'havia perdonat, va volar fins al seu cos i va netejar el somni dels seus ulls, suplicant llavors a Zeus i Afrodita el seu permís per casar-se amb Psique. Aquests van accedir i Zeus va fer immortal a Psique. Afrodita va ballar en el casament d'Eros i Psique, i el fill que aquests van tenir es va dir Plaer o (a la mitologia romana) voluptas.

Orígens[modifica | modifica el codi]

El nom Ἀφροδίτη està relacionat per l'etimologia popular amb ἀφρός, interpretant-se com "sorgida de l'escuma" i personificada en un mite etiològic que ja era conegut per Hesíode. També té relació amb el mesàpic i l'etrusc, dels quals ho tradueixen com "abril". Hi ha, a més, nombrosos intents lingüístics per derivar el nom "Afrodita" del semític, Aštoret, però per la manca de documentació, segueixen sense ser concloents. Una teoria sobre la derivació del semític, una etimologia plausible seria del barīrĩtu assiri, un dimoni femení trobat en els textos babilònics mitjans i tardans, del qual significa probablement "la que ve al vespre", una manifestació del planeta Venus com a estel vespertí, un atribut ben conegut de la deessa mesopotàmica Inanna/Ishtar.

Un suggeriment d'Hammarström, rebutjat per Hjalmar Frisk, relaciona el nom amb πρύτανις, un préstec grec d'un cognat de l'etrusc <<pruni>>, "senyor" o similar. Per l'altra banda, Mallory i Adams ofereixen una etimologia de l'indoeuropeu; abhor ("molt") i dhei ("brillar"), fusionant així <<molt brillant>>.

El nom Afrodita té nombrosos equivalents: Inanna en la mitologia sumèria, Astarté en la fenícia, Turan en l'etrusca i Venus en la romana. També té paral·lelismes amb les deesses indoeuropees, com Ushas o Aurora. Segons Pausànias, els primers que establiren el seu culte foren els assiris, i després d'ells els pafosians de Xipre i els fenicis que vivien a Ascaló (Palestina), quins ensenyaren el seu culte als habitants de Citera.

Culte[modifica | modifica el codi]

L'epítet Afrodita Acidàlia fou ocasionalment afegit al seu nom, per la font que utilitzava per banyar-s'hi, situada a Beòcia. També era anomenada com Cipris o Cípria (Kypris) i Citerea (Cytherea) pels seus presumptes llocs de naixement a Xipre i Citera, respectivament. L'illa de Citera era un important centre del seu culte. Estava associada amb Hespèria i era freqüentment acompanyada per les Càrites, les deesses de les festivitats.

Afrodita tenia els seus propis festivals, les Afrodísies, que se celebraven per tota Grècia, però particularment a Atenes i Corint. En el temple d'Afrodita ubicat al cim de l'Acrocorint (abans de la destrucció romana de la ciutat en 146 aC) les relacions sexuals amb les seves sacerdotesses eren considerades un mètode d'adoració a la deessa.[4] Aquest temple no fou reconstruït quan la ciutat es refundà sota domini romà en 44 aC, però és probable que els rituals de fertilitat perduressin en la ciutat, prop de l'àgora.

Afrodita estava associada i era amb freqüència representada amb el mar, els dofins, els coloms, els cignes, les cloïsses, les vieires, les perles, i els arbres de granada, poma, mirte, rosa i llima.

Afrodita Urània i Afrodita Pandemos[modifica | modifica el codi]

A finals del segle V aC, els filòsofs haurien distingit Afrodita en dues deesses diferents, però no individualitzades en el culte: l'Afrodita Urània, nascuda de l'escuma després que Cronos castrés els genitals d'Urà, i l'Afrodita Pandemos, l'Afrodita comuna "de tot el poble", nascuda de Zeus i Dione. Entre els neoplatònics i els seus intèrprets cristians, la primera era figurada com l'Afrodita celestial, representant l'amor del cos i l'ànima, mentre que la segona estava associada amb el simple amor físic. La representació de l'Afrodita Urània, amb un peu descansant sobre una tortuga, fou interpretada posteriorment com a emblema de la descripció de l'amor conjugal.

Per això, segons Plató, normalment Afrodita representa dues deesses; una vella i l'altra jove. La més gran, Urània, és la filla d'Urà; en canvi, la més petita es diu Pandemos, filla de Zeus i Díone.

Prostitució ritual[modifica | modifica el codi]

Un aspecte universal del culte d'Afrodita i les seves predecessores, del qual molts mitògrafs dels segles XIX i XX han omès, és la pràctica de la prostitució religiosa en els seus santuaris i temples, sobretot al temple d'Artemisa, situat a Jònia, per la costa d'Àsia Menor. L'eufemisme grec que s'utilitzava per denominar aquestes prostitutes és l'<<hieródula>> ("esclaus del temple"). Aquest costum fou una pràctica inherent als rituals dedicats a les antecessores d'Afrodita, provenides de l'Orient Mitjà, la deessa sumèria Inanna i la dessa acàdia Ishtar. Aquesta pràctica ha estat documentada a Babilònia, Síria i Palestina, en les ciutats fenícies i en la colònia tíria de Cartago; i sobre l'Afrodita hel·lènica, a Xipre, Citera, Corint i Sicília.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Afrodita». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, plana 80, núm. 209. Barcelona, octubre del 1997 ISBN 84-297-4146-1
  3. Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana, plana 217. Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 209. Barcelona, octubre del 1997 ISBN 84-297-4146-1
  4. Brundage, James A. Law, sex, and Christian society in medieval Europe (en anglès). Chicago: University of Chicago Press, 1987, p. 14. ISBN 0226077896. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]