Ciclop

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ciclop, d'Erasmus Francisci zu Nürnberg, 1627-1680)

En la mitologia grega, els ciclops eren uns gegants amb un sol ull enmig del front. Fills d'Urà i de Gea. Podria ser que la paraula ciclop en grec signifiqués "ull circular".

Els tres primers ciclops[modifica | modifica el codi]

Al principi dels temps hi havia tres ciclops: Brontes (el tro), Estèropes (el llampec) i Arges (el llamp). Urà els va fer fora del cel i els va encadenar al Tàrtar. Cronos els va alliberar, però més tard el propi Cronos els va tornar a encadenar. Finalment van ser alliberats per Zeus, ja que un oracle li havia dit que només aconseguiria guanyar a Cronos i als titans si alliberava a tots els presoners del Tàrtar. Com a senyal de gratitud, els ciclops van donar el llamp i el tro a Zeus, el trident a Posidó i el casc que feia invisible a Hades. Com a divinitats que eren, els ciclops eren immortals, això no obstant, Apol·lo els va matar en venjança perquè Zeus havia mort a Asclepi.

Els Quirogàsters[modifica | modifica el codi]

Quirogàsters significa "els que viuen del treball de les seves mans". Eren aquests uns éssers també considerats ciclops, encara que no se sap amb seguretat quina relació tenien amb els anteriors (si és que en tenien alguna). Vivien a Sicília i es dedicaven a forjar tota classe d'objectes com a ajudants d'Hefest. Entre les seves obres més destacades hi figuren: el vel de ferro que no deixava veure la llum del Sol als Titans, les muralles de Tirint, les muralles d'Argos,...

Ulisses i el ciclop Polifem (John Flaxman, 1810)

Polifem[modifica | modifica el codi]

Article principal: Polifem (fill de Posidó)

Segons el Cant Novè de l'Odissea, Ulisses, en el viatge de tornada de Troia va arribar a una illa, on ell i els seus companys van ser capturats per un gegant que només tenia un ull, el ciclop Polifem, fill de Posidó. El ciclop va demanar a Ulisses el seu nom i ell, astutament, li contesta: «Ningú». Aprofitant que dormia, Ulisses, el deixà cec amb una estaca. A continuació Ulisses i els seus companys fugiren disfressats d'ovelles. Quan els altres ciclops sentiren remor i demanaren què passava, el ciclop digué «Ningú m'ha deixat cec! Ningú m'ha atacat!» Aquesta astúcia va deixar lliures a Ulisses i els seus companys. Aquest heroi és perseguit per la ira del déu del mar, Posidó, enutjat, amb ell perquè ha deixat cec al seu fill, el ciclop Polifem, un gegant amb un sol ull al mig del front.

Una explicació lògica[modifica | modifica el codi]

S'ha intentat trobar una explicació lògica a l'aparició dels ciclops en la mitologia. Es diu que el seu únic ull prové dels ferrers, que es tapaven un dels ulls amb un pegat per evitar les guspires que saltaven en colpejar l'enclusa amb el martell.

De la mateixa manera, els ciclops ferrers de Sicília serien una explicació per al soroll i els tremolors de terra que provenien del volcà Etna.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ciclop