Ares

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Ares (desambiguació)».
Ares

Ares Canope Villa Adriana.jpg


Estàtua d'Ares a la villa d'Adrià
Déu de la Guerra
Residència Mont Olimp
Símbol Llança, martell, gos, carro o senglar
Pares Zeus i Hera
Germans Eris, Hebe, Hefest, Enió, Ilitia
Fills Eros, Ànteros, Fobos, Deimos, Flègies, Harmonia, Adrestia
Equivalent romà Mart

En la mitologia grega, Ares (Αρης) és el déu de la guerra. Fill de Zeus i d'Hera. Els romans el van identificar amb Mart.

El seu origen no és hel·lè sinó que prové de la salvatge regió de Tràcia. Els grecs ja tenien altres déus guerrers, com Atena, però Ares és diferent. Ares és temperamental, brutal i sanguinari. Per això els grecs, que veneraven l'equilibri i la intel·ligència, mai no li van donar massa importància. En tots els combats que lliura amb Atena, o fins i tot amb mortals com Heracles o Diomedes, sempre en surt derrotat. Això mostra com els grecs preferien una combinació de força i intel·ligència a la força bruta d'Ares.

En els assumptes amorosos, en canvi, va tenir un enorme èxit. Es va aparellar amb deesses (p.ex. Afrodita), nimfes (Harmonia) i mortals (p.ex. Aglauros) i va tenir nombrosos fills. Els més famosos són Eros, Deimos, Fobos, Ànteros i les Amazones.

Sol ser representat dalt d'un carro de guerra. Té l'elm d'or, porta escut, està cobert d'una armadura de bronze i el seu braç és poderós e incansable. Sol anar acompanyat de Deimos (el terror), Fobos (el pànic) i per la seva germana Enió (l'horror).