Alcàmenes d'Atenes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlcàmenes d'Atenes

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IV aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Atenes Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Influències
Còpia romana d'un Hermes (o potser Hefest) atribuït a Alcàmenes

Alcàmenes (grec antic: Ἀλκαμένης, llatí: Alcamenes) fou un escultor de l'antiga Grècia contemporani de Fídies (segona meitat del segle iv aC).[1] Segons la font és considerat nascut a Atenes o a Lemnos.

Se suposa que fou l'autor d'una estàtua de Dionís en or i ivori al temple de Dionís.[2] Pausànies el considera el segon artista més gran després de Fídies i li atribueix, amb reserves, el grup d'Atena i Hèracles,[3] a Tebes i les escultures del frontó occidental al temple de Zeus a Olímpia, però probablement això és un error.[4]

Altres obres que li són atribuïdes són l'Afrodita dels jardins, el grup d'Hècate Epipirgidia, un Ares, un Dionís, un Asclepi a Mantinea, un atleta de bronze de nom Ecrinòmenos i altres, però cap d'elles ho és del cert, ja que només en resten còpies d'època romana. El treball més reconegut és una estàtua de Venus de la que es diu que el mateix Fídies va fer els retocs finals.

Altres treballs són probablement: una estàtua de Mart al temple d'aquest deu a Atenes, una estàtua d'Hefest; i una Procne a l'Acròpoli. En una còpia romana es va trobar la inscripció «Q. Lollius Alcamenes dec. Et duumvir» que se suposa fou feta per un descendent seu, esclau i després llibert de la família Lòl·lia i decurió i duumvir d'algun municipi. És difícil identificar les obres amb seguretat, car només subsisteixen còpies de l'època romana.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alcàmenes d'Atenes
  1. 1,0 1,1 «Alcàmenes d'Atenes». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Trzaskoma, Stephen M.; Smith, R. Scott; Brunet, Stephen; Palaima, Thomas G. Anthology of classical myth : primary sources in translation (en anglès). Indianapolis, IN: Hackett Publishing Co, 2004, p. 344-345. ISBN 0-87220-722-6. 
  3. Villalba i Varneda, Pere. Olímpia : orígens del Jocs Olímpics. Barcelona: Universitat de Barcelona Publicacions, 1994, p. 167-169 (Ciència i tècnica: Filologia clàssica volum 2). ISBN 84-490-0087-4. 
  4. Mason, Charles Peter. «Alca'menes». A: William Smith (ed.). A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (en anglès). Londres: John Murray, 1870.