Otto von Guericke

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOtto von Guericke

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 novembre 1602 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Magdeburg Modifica el valor a Wikidata
Mort11 maig 1686 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Hamburg Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMagdeburg Modifica el valor a Wikidata
Alcalde
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFísica matemàtica Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Hamburg (1650–1650)
Magdeburg Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófísic, enginyer, fabricant d'instruments, jurista, inventor, polític, científic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorMagdeburg, alcalde Modifica el valor a Wikidata
Gravat de l'experiment amb els hemisferis de Magdeburg

Otto von Guericke (Magdeburg, 20 de novembre de 1602 - Hamburg, 11 de maig[1] o 11 de novembre de 1686) fou un físic alemany.

Va estudiar dret a les universitats de Leipzig i Jena. Després es va dedicar als estudis de matemàtica a la universitat de Leiden. Des de 1646 va ser jutge a la ciutat de Magdeburg durant trenta anys. A part de la seva carrera com a jurista la seva passió va ser la física.

Va estudiar els tractats de Blaise Pascal i Evangelista Torricelli sobre la pressió atmosfèrica. El 1650 va inventar una màquina pneumàtica per emprendre una sèrie d'experiments amb el buit. Va poder comprovar que el so no pot propagar-se en el buit, i que els cossos encesos s'hi apaguen i els animals hi moren. Per demostrar els efectes de la pressió atmosfèrica va idear l'experiment amb els hemisferis de Magdeburg el 1654 davant de la Dieta Imperial de Ratisbona.

També fou molt important la seva incursió a les investigacions sobre electroestàtica. Va observar que es produïa una repulsió entre cossos electritzats després d'haver estat atrets. Va idear la primera màquina electroestàtica i va treure espurnes d'una bola feta de sofre, la qual cosa el va portar a especular sobre la naturalesa elèctrica dels llampecs.

En astronomia va ser un dels primers a afirmar que es pot predir el retorn dels cometes.

El 1672 va publicar la seva obra Experimenta nova, ut vocantur Magdeburgica, de vacuo spatio on descriu el seu cèlebre experiment amb els hemisferis de Magdeburg.

Referències[modifica]

  1. Asimov, Isaac. «Guericke, Otto von». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 97. ISBN 8429270043.