Oye-Plage

Plantilla:Infotaula geografia políticaOye-Plage
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 50° 58′ 40″ N, 2° 02′ 39″ E / 50.9778°N,2.0442°E / 50.9778; 2.0442
EstatFrança
Entitat territorial administrativaFrança Europea
RegióAlts de França
DepartamentPas de Calais Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població5.656 (2021) Modifica el valor a Wikidata (167,04 hab./km²)
Geografia
Entitat estadísticaàrea de concentració metropolitana de Calais
unité urbaine d'Oye-Plage (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Superfície33,86 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perMar del Nord Modifica el valor a Wikidata
Altitud4 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postal62215 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Capel-le-Ferne (en) Tradueix (1992–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc weboye-plage.fr Modifica el valor a Wikidata

Oye-Plage (coneguda com a Ooie en neerlandès i com a Villa-Oya durant l'ocupació espanyola) és un municipi francès, situat al departament del Pas de Calais i a la regió dels Alts de França. L'any 1999 tenia 5.882 habitants. És el municipi més extens de tot el departament.

Situació[modifica]

Oye-Plage es troba a l'extrem nord-oriental del Pas de Calais, cosa que en fa una localitat fronterera amb el departament veí de Nord. Es troba en una vasta plana, entre les ciutats de Calais i Gravelines.

Oye-Plage gaudeix d'una posició privilegiada. A més de trobar-se molt a prop de Bèlgica, els Països Baixos i el Regne Unit, està molt ben comunicada gràcies a les importants autopistes A16, A25 i A26, pròximes a la ciutat.

Administració[modifica]

Oye-Plage forma part del cantó d'Audruicq (Ouderwijk), que al seu torn forma part del districte de Saint-Omer. L'alcalde de la ciutat és Olivier Majewicz (2008-2026).

Història[modifica]

Oye-Plage apareix per primera vegada a la història amb l'arribada dels normands l'any 879, que s'hi establiren per preparar llur invasió de Morinie. En aquell temps, Oye-Plage era una illa que quedava separada de la terra ferma quan pujava la marea.

Amb l'arribada dels temps feudals, Oye-Plage va pertànyer al comte de Boulogne fins al 1259 i al comte d'Artois fins al 1346. Des d'aleshores fins al 1558, va esdevenir una possessió anglesa, i a partir d'aleshores va tornar a domini francès. La torre de l'església actual, restaurada el 1953, és un dels vestigis de l'ocupació anglesa.

El 6 de juliol de 1439 va tenir lloc a l'antic castell de Oye-Plage una conferència entre anglesos i francesos amb l'objectiu de trobar un final a la Guerra dels Cent Anys. Aquesta reunió no tingué èxit i el conflicte s'allargà fins al 1453.

Llocs i monuments[modifica]

  • La Tour Penchée (La Torre Inclinada): Es tracta d'una blockhaus construïda amb forma de campanar, bastida pels alemanys durant la Segona Guerra Mundial amb l'objectiu d'enganyar els aviadors anglesos que venien a bombardejar les línies alemanyes; aquest fals campanar podia confondre's amb el de la ciutat, uns quants quilòmetres més al sud. Després de la fi de la guerra, es va intentar enderrocar aquest edifici per mitjà d'explosius, però no es va aconseguir fer-ho. Després d'aquestes temptatives, la torre va quedar inclinada en un angle d'uns 20º, cosa que li dona el seu nom.
  • La reserva ornitològica: Una gran part de les dunes de la platja és una zona protegida. La reserva pot ser visitada amb guia o sense.
  • La platja, que mesura uns 9 quilòmetres de longitud.

Esports[modifica]

La ciutat compta amb equips de fins a catorze esports diferents, amb l'associació atlètica de Oye-Plage j'y cours i l'associació de gimnàstica GRS Oye-Plage com a representants més importants de l'esport de Oye-Plage. L'esdeveniment esportiu més important és una cursa a peu organitzada cada any al mes de març.

Agermanaments[modifica]

Oye-Plage està agermanada amb el poble anglès de Capel le Ferne, al comtat de Kent, des de l'any 1992. Actualment s'està treballant en un segon agermanament amb una ciutat espanyola.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oye-Plage