Nord (departament)

Per a altres significats, vegeu «Nord (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaNord
Imatge

Epònimnord Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 50° 37′ 17″ N, 3° 01′ 56″ E / 50.6214°N,3.0322°E / 50.6214; 3.0322
EstatFrança
Entitat territorial administrativaFrança Europea
RegióAlts de França Modifica el valor a Wikidata
CapitalLilla (1803–) Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població2.611.293 (2021) Modifica el valor a Wikidata (454,71 hab./km²)
Llengua utilitzadafrancès (idioma oficial)
flamenc occidental
neerlandès
picard Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície5.742,8 km² Modifica el valor a Wikidata
Punt més altpunt més alt del departament del Nord (271 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació4 març 1790 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• President of the departmental council of Nord (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataJean-René Lecerf Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuConsell General del Nord , Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2FR-59 Modifica el valor a Wikidata
Codi NUTSFR301 Modifica el valor a Wikidata
Codi de departament INSEE59 Modifica el valor a Wikidata

Lloc weblenord.fr Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): lenord Instagram: departement59 LinkedIn: département-du-nord Modifica el valor a Wikidata
Mapa del departament del Nord

El Nord (59) és el departament més septentrional de França, d'aquí el seu nom, a la regió dels Alts de França. Així mateix, és el departament més poblat del país.

Geografia[modifica]

El departament del Nord limita amb Bèlgica, amb la Mar del Nord, i amb els departaments de Pas de Calais, Aisne i Somme.

Diversos rius travessen el departament, els més importants són l'IJzer, Leie, Escalda, Scarpe i Sambre.

El territori departamental està dividit en 79 cantons i 652 municipis. El cantó és una divisió territorial del departament, i que pot estar compost bé per diversos municipis, o bé per només un. En el cas de les grans ciutats, els cantons poden estar composts per diversos barris d'aquestes. El cantó porta el nom del seu chef-lieu, que en la majoria d'ocasions és la ciutat més important.

Història[modifica]

El Nord fou un dels 83 departaments originals creats durant la Revolució Francesa, el 4 de març de 1790 (en aplicació de la llei del 22 de desembre de 1789). Fou creat principalment a partir del territori de l'antic comtat de Flandes que va se annexionat per França al Tractat dels Pirineus el 1659..

Política[modifica]

El Consell General del Nord està controlat pel Partit Socialista (PS), que hi té la majoria absoluta. Aquesta assemblea és l'òrgan deliberant del departament.

Els seus membres, anomenats consellers generals, són escollits per un mandat de 6 anys. Ara bé, no tots els cantons celebren eleccions alhora, sinó que una meitat dels cantons les celebra en una data, i l'altra meitat les celebra 3 anys més tard. Així, cada 3 anys, es renova parcialment el Consell General del Nord.

L'escrutini es fa seguint el mateix sistema que regeix per a les eleccions legislatives: majoritari uninominal a dues voltes. Per a poder passar a la segona volta, cal obtenir el vot del 10% dels inscrits. Un candidat podrà sortir elegit conseller general des de la primera volta si hi aconsegueix la majoria absoluta dels vots emesos i com a mínim el vot del 25% dels inscrits al cens electoral.

L'atribució principal del Consell General és la de votar el pressupost del departament. Actualment,[Quan?] la composició política d'aquesta assemblea és la següent:

Així mateix, l'altra principal funció del Consell General és la d'escollir d'entre els seus membres una comissió permanent, formada per un president i diversos vicepresidents, que serà l'executiu del departament. Actualment, el càrrec de president l'ocupa el socialista Bernard Derosier, elegit conseller general pel cantó de Lilla-Est, on va guanyar les eleccions amb el 73,18% dels vots emesos a la segona volta.

Llengües regionals[modifica]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nord