Paràfrasi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una paràfrasi és una figura lingüistica en la qual es dóna una versió més o menys lliure d'un text, amb altres paraules, per tal de fer la més fàcil per entendre.[1][2] Via el llatí paraphrasis prové del grec παράφρασις, derivat del verb παρaφράζειν que significa «dir el mateix, amb altres paraules».[3]

En lexicografia s'utilitza la paràfrasi de definició com per exemple: «democracia, sistema polític on el govern és elegit per la majoria.» La recerca de l'equivalència entre la primera frase i la paràfrasi sempre és un repte per al lexicograf.[4] Als diccionaris de traducció, la paràfrasi sovint és la única solució quan no existeix cap equivalència.

En la retòrica era un des exercicis bàsics a l'època romana que encare s'utilitza en la pedagogia avui: repetir amb paraules propis el que un altre va dir. En l'ensenyament, la paràfrasi pot ser un exercici per a verificar si l'alumne ha ben bé comprés el tema en mostrar que és capaç d'explicar-lo amb les seves pròpies paraules.

L'utilització de paràfrases voluntàriament incorrectes i iròniques als quals tothom reconeix immediatament l'original és un procediment literari i periodístic, com per exemple en aquestes paràfrasis de lemes nacionals: «Una, grande y corrupta» (Espanya franquista), o «In Money we Trust» (Estats Units d'Amèrica), L'unió fa la farsa (Bèlgica) o encara «Liberté, égalité, sexualité» (França).

En la música des de Franz Liszt, és un sinònim de variació.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Paràfrasi.1». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Paràfrasi.2». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Veen, P.A.F. van; Sijs, Nicoline van der. «parafrase». A: Etymologisch Woordenboek: de herkomst van onze woorden (neerlandès) (Diccionari etimològic: l’origin dels nostres mots) (en neerlandès). Utrecht/Antwerpen: Van Dale Lexicografie, 1997, p. 641. ISBN 90-6648-312-1. 
  4. Soler i Bou, Joan. Definició lexicogràfica i estructura del diccionari, 2006, p. 25-26 (Volum 54 de Biblioteca filològica). ISBN 9788472838581.