Patrick O'Brian

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Patrick O'Brian (nom real Richard Patrick Russ) (12 de desembre 19142 de gener 2000), novel·lista i traductor anglès. Conegut principalment per la sèrie de novel·les d'Aubrey-Maturin, ambientades en l'Armada Reial anglesa durant les Guerres Napoleòniques, i centrades en l'amistat del Capità Jack Aubrey i el metge irlandès-català Stephen Maturin. La sèrie consta de 20 novel·les i destaca pel gran treball d'investigació fet, pel detallat retrat de la vida del segle XIX i pel llenguatge evocador utilitzat. L'autor va deixar parcialment acabada la 21a novel·la de la sèrie, que es va publicar pòstumament.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Fins al 1998 era creença comuna en cercles literaris que O'Brian havia nascut a Irlanda, degut al seu pseudònim irlandès, pero uns periodistes britànics va descobrir que en realitat era de Chalfont St Peter, un poble del comtat de Buckinghamshire, al sud-est d'Anglaterra, fill d'un metge d'origen alemany i mare anglesa. Patrick O'Brian va destacar per una personalitat complexa i enigmàtica.

El 1949 es va casar amb Mary Tolstoy, que s'acabava de divorciar del Comte Dmitri Tolstoy. Alguns han especulat que la seva dona va jugar un paper important en les seves novel·les, tot influint en el seu l'estil i contingut. A més es creu que ella revisava i mecanografiava les novel·les, ja que O'Brian acostumava a escriure a mà.

Des de 1949 fins a la seva mort, O'Brian vivia amb la seva segona muller, Mary, al municipi nord-català de Cotlliure, on està enterrat.

Obra[modifica | modifica el codi]

O'Brian va publicar diverses novel·les i històries sota el seu nom real, Richard Patrick Russ, les més notables de les quals són, Caesar i Hussein: an Entertainment, totes dues publicades abans de fer els 21 anys. Richard Patrick Russ va canviar legalment el nom a Patrick O'Brian el 1945. Va ser un moviment agosarat per què, entre altres coses, l'obligava a abandonar la reputació d'escriptor de qualitat que s'havia guanyat sota el nom de Russ.

Durant la dècada dels 1950 O'Brian va escriure dos llibres dirigits a un públic més jove, The Golden Ocean i The Unknown Shore, basats en els fets protagonitzats per Anson en què va circumnavegar el món els anys 1740–1743. Tot i que el va escriure força anys abans de la sèrie d'Aubrey–Maturin, els antecedents literaris de Jack Aubrey i Stephen Maturin es poden veure clarament en els personatges de Jack Byron i Tobias Barrow.

A més a més de les seves novel·les històriques, O'Brian va escriure novel·les i relats curts d'altres temàtiques. També va ser un traductor reconegut de diversos autors francesos (Henri Charrière, Jean Lacouture o Simone de Beauvoir) a l'anglès.

O'Brian també va escriure una detallada biografia de Sir Joseph Banks, un dels científics més destacats de finals del segle XVIII i començaments del segle XIX, i també un participant destacat de la colonització d'Austràlia. Una altra biografia seva és la de Pablo Picasso, titulada Pablo Ruiz Picasso: A Biography. És un estudi molt complet i entendor de l'artista i la seva obra. Picasso va viure durant un temps a Cotlliure on va coincidir amb O'Brian, que hi residia.

La pel·lícula Master and Commander: The Far Side of the World (Peter Weir, 2003) està basada en la sèrie d'Aubrey–Maturin, bàsicament en la novel·la del mateix títol The Far Side of the World, però en el film també es combinen incidents d'altres volums de la mateixa sèrie.

Fonts[modifica | modifica el codi]

Des de la seva mort s'han publicat alguns estudis i biografies, una d'elles del seu fillastre Nikolai Tolstoy.

  • Dean King: Patrick O'Brian - A life revealed (2001)
  • Nikolai Tolstoy: Patrick O'Brian: The Making of the Novelist (2004)
  • A. E. Cunningham (Editor): Patrick O'Brian: Critical appreciations and a bibliography (1994)
  • Marc Fontbona: La ignorada catalanitat de Patrick O'Brian, a "Revista de Catalunya" (Barcelona) núm. 223, 2006, pàgs. 92-103. ISSN 0213-5876.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

La sèrie d'Aubrey–Maturin

Altres obres de ficció

No ficció

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]