Paulina Chiziane

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPaulina Chiziane

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 juny 1955 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Manjacaze Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Eduardo Mondlane Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora Modifica el valor a Wikidata
Premis

Paulina Chiziane (Manjacaze, Gaza, 4 de juny de 1955) és una escriptora moçambiquesa.[1][2]

Paulina Chiziane va créixer als suburbis de Maputo, anteriorment anomenada Lourenço Marques, membre d'una família protestant en què es parlaven les llengües chopi i ronga. Va aprendre portuguès a l'escola d'una missió catòlica. Va començar els estudis de lingüística a la Universitat Eduardo Mondlane, però ho deixà després d'haver completat el curs.

Va participar activament en l'escena política de Moçambic com a membre de Frelimo (Front d'Alliberament de Moçambic), en el qual va militar durant la joventut.[3] L'escriptora va dir, en una entrevista, que havia après l'art de la militància en el Frelimo. Però va deixar la política per dedicar-se a l'escriptura i la publicació de les seves obres. Entre les raons de la seva elecció va ser la desil·lusió amb les directrius de la política del Frelimo posterior a la independència, especialment en termes de polítiques pro occidentals i ambivalència ideològica interna més o menys relacionada amb les polítiques de monogàmia i poligàmia, ja sigui per les posicions de l'economia política marxistaleninista, o pel que considerava com a hipocresia en relació amb la llibertat econòmica de la dona.[4]

Va començar la seva activitat literària el 1984 amb contes publicats en la premsa de Moçambic. Amb el seu primer llibre, Balada de amor ao vento, editat el 1990, es va convertir en la primera dona de Moçambic a publicar una novel·la.

Paulina viu i treballa a Zambézia.

Obres[modifica]

Premis[modifica]

Obres sobre Paulina Chiziane[modifica]

Referències[modifica]

  1. «O ato de colonizar está nas mentes». Revista Bastião.
  2. Ruiz Clavero, Ana. Traducción de un extracto de la novela Niketche, de Paulina Chiziane (Mozambique), de portugués a castellano (tesi). Facultat de Traducció i Interpretació. Universidad Autónoma de Barcelona, 3 de juny de 2015, pàg. 13. 
  3. MARTINS, 2006.
  4. El Corresponsal. «El feminismo negro de Paulina Chiziane», 2012. Arxivat de l'original el 2007-10-18. [Consulta: 25 gener 2017].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Primer guardonat
Premi José Craveirinha de Literatura
2003
Succeït per:
Eduardo White-Armando Artur
Vinte e Quatro Poemas, de Malangatana