Pecat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fresc de la Capella Sixtina representant l'expulsió d'Adam i Eva de l'Edèn pel seu pecat original.

Un pecat és la transgressió d'una norma moral, és una falta de caràcter religiós que provoca l'estat de culpa. La consciència pot patir remordiments o no.

A l'hinduisme un pecat és qualsevol falta que crea un mal estat de karma. El judaisme distingeix tres tipus de pecats: una culpa no intencionada, una falta per emoció incontrolable però sense intenció d'ofendre a Déu i un pecat amb intenció expressa d'allunyar-se de la llei divina.

Per la seva banda, segons el catolicisme hi ha determinats pecats que tenen una rellevància especial: els set pecats capitals, que són la gola, la luxúria, l'avarícia, la supèrbia, la peresa, l'enveja i la ira. La resta de faltes, si no són greus, s'anomenen pecats venials i es poden expiar mitjançant el sagrament de la confessió o complint una determinada penitència. Per aconseguir el perdó, cal el propòsit ferm de no tornar a pecar. Hi ha només una excepció, un pecat que no es comet voluntàriament, sinó que tenen tots els éssers humans segons el catolicisme pel fet de ser descendents d'Adam i Eva. S'anomena pecat original i es neteja a través del baptisme.

L'origen de la paraula catalana és llatí (peccātum) encara que el darrer concepte reconegut és grec (hamartia) ja que la Biblia es va traduir del grec al llatí i del llatí al català. En grec vol dir literlment ‘fallar al disparar’ o senzillament error.

Sovint no es vol reconèixer com un simple error per les reaccions químiques del nostre cervell al rebre beneficis de forma aparentment directa (no de Déu sinó aparenment d'un fals origen maligne el qual la religió demostra la seva inexistència). El pecat és un error induït en un context de falses aparences que es dóna en persones sense sensibilitat suficient per apreciar les coses tal com són (per un cristià o cristiana totes o menys Nostre Senyor Jesucrist lliure per tant del pecat original i la Verge Maria alliberada per la gràcia de Déu del pecat original).

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pecat