Philae

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Philae (mòdul de descens)».

Philae (grec: Φιλαί, Philai; antic egipci: Pilak, P'aaleq; فيله, [fiːlɐ]) és el nom d'una illa situada prop de la primera cascada Nil. Dóna nom també al complex de temples construït sobre l'illa, prop d'Assuan al sud d'Egipte conegut pels egipcis com Palau d'Anas al-Wogoud.

Temples de Philae

El temples principals són d'època Ptolemaica.

El Temple més antic és una capella o quiosc fet per Nectabeu (380-362 aC). Al nord es va construir en època Ptolemaica el temple d'Isis, dedicat a aquesta deessa i al seu fill Harboqrat (l'Horus infant), i s'hi van afegir edificis en els segles següents, durant bona part del període grec i romà. Les darreres inscripcions jeroglífiques es van fer al temple l'any 394 i les darreres inscripcions demòtiques el 452. El temple d'Isis va servir després com a església, i fou el centre de l'expansió del cristianisme cap a Núbia.

El temple d'Isis té dos lleons de granit al front i columnes a ambdós costats., Després d'una estructura alta li segueix una altra més baixa. A l'oest hi ha l'anomenada porta d'Adrià, en tornar de la qual es passa per la capella principal i cap al temple de la deessa Hathor, a l'est del temple d'Isis. Els pilars estan decorats amb escenes de músics, dansaires i deus. Al sud-oest i ha el quiosc de Trajà.

quiosc de Trajà

Als anys seixanta els temples estaven destinats a desaparèixer al construir-se la resclosa d'Assuan. El 1974 es van iniciar els treballs de salvament. El 1977 es van aïllar els temples, es va treure l'aigua i es van desmuntar i van ser traslladats a la propera illa de Agilkai on l'aigua de l'embassament no arribava. Allí es van reconstruir exactament fins al 1979. Des del 10 de març de 1980 es poden visitar.

Coord.: 24° 01′ 31″ N, 32° 53′ 03″ E / 24.02528°N,32.88417°E / 24.02528; 32.88417