Vés al contingut

Portal:Sardana/Article del mes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Joan Lluís Moraleda al claustre de Sant Cugat el setembre de 2008

Joan Lluís Moraleda i Perxachs (Santa Maria de Palautordera, 26 d'abril del 1943) és un compositor català, centrat especialment en la música per a cobla. També és director d'orquestra i intèrpret d'oboè. Des del 2000, és director de la Cobla Jovenívola de Sabadell

Biografia[modifica]

La seva primera influència musical provingué possiblement del seu pare [1], i segurament això el portà a ingressar al Conservatori Municipal de Música de Barcelona amb vuit anys. Estudià piano, oboè, harmonia, contrapunt, fuga, direcció i composició, amb ampliació d'estudis a França (composició i direcció d'orquestra amb Tony Aubin, oboè amb Pierre Pierlot); també va ser deixeble d'Antoni Ros-Marbà en direcció d'orquestra. Obtingué els premis d'honor de composició i d'oboè, i el premi extraordinari de composició, del Conservatori de Música de Barcelona.

L'any 1967 entrà com a instrumentista d'oboè a l'orquestra Ciutat de Barcelona, d'on fou co-solista, i on s'hi estigué tretze temporades. La seva presentació com a director fou al Palau de la Música Catalana el 1978, en un memorable concert en homenatge a Frederic Mompou, dirigint el Grup Instrumental Català (desaparegut en l'actualitat) amb Les noces, d'Ígor Stravinski. El GIC va ser primera formació del país que representà Le Marteau sans Maître, de Pierre Boulez a Barcelona, aquell mateix any. Després col·laborà amb altres grups de música contemporània, com el Grup Bartók (fins el 1982).

Referències[modifica]

  1. Hermenegild Moraleda i Ramos (Santa Elena Jaén, 6 de febrer del 1908 – Barcelona?, 22 de febrer del 1988), autor de la sardana L'aplec del Remei (1950)