Proconsul nyanzae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuProconsul nyanzae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
FamíliaProconsulidae
GènereProconsul
EspècieProconsul nyanzae Modifica el valor a Wikidata
Wilfrid Le Gros Clark i Louis Leakey, 1949

Proconsul nyanzae és una espècie fòssil de primat descoberta diverses vegades. La primera vegada la van descobrir Wilfrid Le Gros Clark i Louis Leakey el 1950. Aquell mateix any fou descrit per Clark i Leakey com a Sivapithecus africanus i el 1967 per Leakey com a Kenyapithecus africanus. Un descobriment més recent per Ward et al. el 1999[1] pot causar que es mogui cap a Equatorius africanus, el que el mouria cap a la subfamília dels afropitecins amb Afropithecus turkanensis. El descobriment de Leakey del 1967 fou fet a l'Àfrica oriental i es va datar a mitjans del Miocè.

Com a Kenyapithecus africanus, amb freqüència és considerat com a part del grup dels grans simis i humans, però no pot ser enllaçat directament amb cap dels hominoides vius.

Morfologia[modifica]

Proconsul nyanzae té una fórmula dental 2:1:2:3 en la mandíbula superior i la inferior. Els premolars superiors són llargs. Té una relativament prima capa d'esmalt en els queixals. La mandíbula és relativament robusta. Tenia una massa corporal mitjana d'uns 30.0 quilograms.

Àrea[modifica]

Proconsul nyanzae visqué al continent africà i els fòssils foren trobats en àrees que suggerien que visqué en un ecosistema sec i boscós.

Referències[modifica]

  1. S. Ward, B. Brown, A. Hill, J. Kelley, W. Downs «Equatorius: A New Hominoid Genus from the Middle Miocene of Kenya». Science, 285, 5432, 1999, pàg. 1382 - 1386.

Enllaços externs[modifica]