Quercus × turneri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuQuercus × turneri
Quercus ×turneri Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
GènereQuercus
EspècieQuercus ×turneri Modifica el valor a Wikidata
Willd., 1809

Quercus × turneri és un roure que pertany a la família de les fagàcies i està dins de la secció dels roures blancs, que són els roures blancs d'Europa, Àsia i Amèrica del Nord.

Morfologia[modifica]

Quercus × turneri és un arbre semi-perennifoli de mida petita a mitjana, que pot arribar a una alçada de fins a 15 m. La seva corona és arrodonida, cònica a ovoide. Les seves branques estan lleugerament arquejades cap amunt. Les branques joves són peludes, però més tard glabres. L'escorça de les branques joves és llisa i grisenca i l'escorça del tronc és de color marró fosc i esquerdada. Les seves fulles es mantenen verdes durant tot l'any, segons la seva ubicació. D'altra banda, algunes fulles cauen o romanen pansides a l'arbre durant l'hivern. La fulla és el·líptica amb una longitud de 6 a 12 centímetres amb vores lobulades de cinc a sis vegades. La cara superior de la fulla és de color verd fosc i llisa, mentre que la cara inferior és mat i de més clar a grisenc.[1] L'època de floració és a l'abril. Al maig, l'arbre forma aments verds i apelfats, principalment estèrils, només es formen uns quants fruits. La maduració del fruit comença al setembre. Les glans es troben agrupades en grups de 3 a 7. Les glans fan entre 2 a 2,5 cm de llargada i la seva forma és ovalada allargada amb una copa semiesfèrica en forma de feltre.

Distribució[modifica]

Quercus x turneri és un híbrid natural de l'alzina (Quercus ilex) i del roure pedunculat (Quercus robur), natiu a Espanya.[2] que es troba on les seves àrees de distribució se superposen, però es va descriure per primera vegada a partir del cultiu. Originalment va ser criat al viver de Holloway Down de Spencer Turner, Leyton, Essex, Regne Unit, assenyalat pel zoòleg Jean-Baptiste Lamarck a Trianon, Versalles el 1783, com a chêne de turnère.[3] (Turner va morir el gener de 1776 i els terrenys del viver, en arrendament prolongat, van tornar al propietari).[4] Un primer exemplar que es va plantar al Royal Botanic Gardens, Kew el 1798; va ser arrencat durant la gran tempesta del 1987, però es va reassentar a terra i després va augmentar el seu creixement saludable.[5] Its 'Pseudoturneri' cultivar has gained the Royal Horticultural Society's Award of Garden Merit.[6]

Taxonomia[modifica]

Quercus x turneri va ser descrita per Carl Ludwig von Willdenow i publicat a Enumeratio Plantarum Horti Botanici Berolinensis 975, a l'any 1809.[7]

Etimologia

Quercus: Nom genèric del llatí que designava igualment al roure i a l'alzina.

turneri: epítet

Referències[modifica]

  1. F. Meyer: Gehölzflora, Fitschen, 2007, ISBN 978-3-494-01422-7
  2. «Quercus × turneri Willd.». Plants of the World Online. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew, 2017. [Consulta: 14 novembre 2020].
  3. Henry John Elwes, The Trees of Great Britain and Ireland, s.v. "Quercus", p. 1189.
  4. Voluntat de Turner, PRO (anglès)
  5. «Kew: Plants: Turner's Oak, Quercus x turneri» (en anglès). Rbgkew.org.uk, 16-10-1987. Arxivat de l'original el 2008-08-20. [Consulta: 2 maig 2012].
  6. «Quercus × turneri 'Pseudoturneri'». [Consulta: 14 novembre 2020]. «Sinònims Quercus × hispanica 'Pseudoturneri' Quercus × pseudoturneri»
  7. «Quercus x turneri». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 14 novembre 2020].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Quercus × turneri