Regió administrativa especial

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Regions administratives especials de Xina (Macau i Hong Kong).
Edifici del Consell Legislatiu de Hong Kong, una RAE de la República Popular de la Xina

Una Regió Administrativa Especial (RAE ) és una divisió administrativa de nivell provincial de la Xina. Cada RAE té el un cap executiu del govern com a cap de la regió i un cap de govern. La República Popular de la Xina en l'actualitat té dues regions administratives especials: Hong Kong i Macau.[1] Aquestes regions no s'han de confondre amb les zones econòmiques especials , àrees que estan totalment gestionades pel Govern Central. L'article 31 de la Constitució de la República Popular de la Xina autoritzà l'Assemblea Popular Nacional a crear les Regions administratives especials.[2]

Situació actual[modifica | modifica el codi]

Orígens[modifica | modifica el codi]

L'article 31 de la Constitució de la República Popular de la Xina autoritza el Assemblea Popular Nacional a crear Regions Administratives Especials i a crear una llei reguladora que estableix en aquestes regions un alt grau d' autonomia , un sistema polític independent i una economia capitalista, sota el principi d' un país, dos sistemes, propugnat per Deng Xiaobing.

Alt nivell d'autonomia[modifica | modifica el codi]

En l' actualitat, les dues regions administratives especials de Hong Kong i Macau són responsables de tots els afers locals, a excepció dels actes propis d'un Estat, com ara la política exterior i la defensa nacional, és a dir , tenen el seu propi poder judicial, les seves pròpies polítiques d'immigració, moneda i processos d'extradició. Els sistemes legals preexistents, (Common law a Hong Kong i lleis portugueses a Macau), s'han conservat.

Amb poques excepcions, les lleis nacionals que s'apliquen a la República Popular de la Xina no s'aplica a un RAE. Les excepcions impliquen assumptes diplomàtics , la defensa nacional o alguna cosa més enllà de l' abast de l'autonomia de la RAE.

Immigració i nacionalitat[modifica | modifica el codi]

Cadascuna de les RAEs emet passaports propis, només als residents permanents que també són ciutadans de la República Popular de la Xina , és a dir, nacionals de la República Popular de la Xina que compleixen amb una de les següents condicions:

  • Nascuts en la RAE ;
  • nascuts en qualsevol lloc, però un dels pares és un resident permanent ;
  • residir durant set anys o més de forma contínua en la RAE.

A més de proporcionar protecció consular de la República Popular de la Xina, els passaports també especifiquen que el propietari té dret a desembarcar a la RAE que va expedir el passaport.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Ghai, Yash P. [2000] (2000). Autonomy and ethnicity: negotiating competing claims in multi-ethnic states. Cambridge University Press. ISBN 0521786428, 9780521786423. p 92.
  2. Lauterpacht, Elihu. Greenwood, C. J. [1999] (1999). International Law Reports Volume 114 of International Law Reports Set Complete set. Cambridge University Press, 1999. ISBN 0521642442, 9780521642446. p 394.