Resolució 1823 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1823 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1823 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5931)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació10 juliol 2008 Modifica el valor a Wikidata
1822 Modifica el valor a Wikidata
1824 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Ruanda

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1823 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 10 de juliol de 2008. Acollint amb beneplàcit els últims passos cap a la restauració de la pau i l'estabilitat a la regió dels Grans Llacs d'Àfrica, el Consell va acabar amb diverses mesures imposades arran del devastador genocidi de Ruanda de 1994 prohibint la venda i subministrament d'armes i material relacionat per usar en aquest país.

Detalls[modifica]

Actuant en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, el Consell va a decidir rescindir les prohibicions imposades pels paràgrafs 9 i 10 de la resolució 1011 (1995). El paràgraf 9 exigia que "tots els estats continuïn impedint la venda o subministrament d'armes i material connex de tota classe, incloses armes i municions, vehicles i equips militars, equip de policia paramilitar i peces de recanvi, a Ruanda o a persones en els estats veïns de Ruanda si aquesta venda o subministrament té per objecte l'ús d'aquestes armes o material a Rwanda, excepte al Govern de Ruanda".

També es van resoldre els requisits del paràgraf 10 d'aquesta resolució, que prohibia la revenda, la transferència o la posada a disposició d'armes o material relacionat per utilitzar-lo per qualsevol Estat o persona veïna que no estigui al servei del Govern de Ruanda. El Consell també va decidir dissoldre el Comitè establert el 1994 per supervisar l'embargament d'armes relatiu a Ruanda.

El Consell subratlla la necessitat que els estats de la regió garanteixin que les armes i els materials connexos que se'ls lliuren no han estat desviats ni utilitzats per grups armats il·legals. Alhora va donar la benvinguda a l'entrada en vigor de tota la regió Pacte sobre la seguretat, l'estabilitat i el desenvolupament a la regió dels Grans Llacs, que s'havia aprovat l'any passat a la Segona Cimera de la Conferència Internacional sobre la regió dels Grans Llacs.

També va recordar el comunicat conjunt signat per la República Democràtica del Congo i Ruanda el 9 de novembre de 2007 i els resultats de la Conferència per a la Pau, la Seguretat i el Desenvolupament a Kivu Nordi Sud, celebrada el gener de 2008, que "representen un pas important cap a la restauració de la pau i l'estabilitat duradores en la regió dels Grans Llacs".[1]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1823 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.