Resolució 1817 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1817 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Exportació d'opi a l'Afganistan
Identificador de llei o regulacióS/RES/1817 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5907)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació11 juny 2008 Modifica el valor a Wikidata
1816 Modifica el valor a Wikidata
1818 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a l'Afganistan

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1817 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat l'11 de juny de 2008. Expressant la màxima preocupació pel contraban generalitzat a l'Afganistan dels compostos químics que s'utilitzen de manera il·legal per afinar l'heroïna, el Consell ha demanat avui a tots els països membres de les Nacions Unides que ajudin a reforçar els controls internacionals i regionals sobre la fabricació i el comerç de precursors químics i impedeixen la seva desviació als mercats il·lícits.

Detalls[modifica]

El Consell assenyala que la major part de l'opi produït a l'Afganistan es va processar a l'interior del país i va demanar a tots els Estats membres que augmentessin la cooperació en el control del comerç internacional de precursors químics, especialment l'anhídrid acètic, que és utilitzat legalment per les indústries farmacèutica, tèxtil i de cuir, però també és el precursor essencial utilitzat per convertir l'opi en base de morfina i heroïna.

Mirant cap al futur la conferència internacional de París en suport de l'Afganistan, la resolució va animar els participants esperats en aquest esdeveniment a "formular propostes concretes" sobre com abordar el problema del desviament de precursors químics per a ús il·lícit, en un marc més ampli de discussions sobre l'enfortiment activitats antinarcótiques a l'Estratègia Nacional de Desenvolupament de l'Afganistan i l'Estratègia Nacional de Control de Drogues.

La resolució també va subratllar la importància d'un enfocament global del problema de les drogues a l'Afganistan i va convidar els Estats membres, especialment a l'Afganistan i els seus països veïns i tots els països precursors de les rutes de trànsit, a complir plenament les disposicions pertinents de la Convenció de les Nacions Unides contra el tràfic il·lícit d'estupefaents i substàncies psicotròpiques, per tal de tancar les llacunes utilitzades per xarxes delictives per desviar els precursors químics del comerç internacional lícit.

Insistint a tots els estats importadors i exportadors en enfortir la seva regulació i el control del moviment dels precursors, el Consell de Seguretat va convidar a la comunitat internacional a proporcionar a Afganistan un suport financer i tècnic per a construir la seva capacitat nacional en aquestes àrees. Va subratllar la importància de formar i dotar a les agències legals, incloses les policials i els funcionaris de duanes frontereres, de manera que poguessin gestionar de forma eficaç tasques com la detecció, l'escaneig, l'emmagatzematge, el transport i la destrucció de precursors químics.

Parlant després del vot unànime, Jean-Pierre Lacroix de França, un dels principals patrocinadors del text, va afirmar que el seu país es mantenia fermament darrere dels esforços de l'Afganistan per combatre el tràfic de drogues i millorar l'estabilitat a tot el país. La conferència mundial de donants de París, que donarà suport al desenvolupament i la reconstrucció de l'Afganistan, donaria a la comunitat internacional l'oportunitat de reafirmar el seu compromís amb la cooperació.[1]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1817 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.