Reus literari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesReus literari

Modifica el valor a Wikidata
Tipusperiòdic Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici19 novembre 1891 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització3 setembre 1892 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gèneresàtira Modifica el valor a Wikidata

Reus literari: periòdich català, festiu é il·lustrat va ser un periòdic satíric i literari que sortí a Reus des del 19 de novembre de 1891 fins al 3 de setembre de 1892.

Història[modifica]

Reus literari forma part del grup de revistes reusenques que sortiren a l'entorn d'algun grup de joves inquiets i publicaven temes literaris i notes festives, com ara Lo Ventall, Lo Lliri i La Palma. Dirigia el periòdic Jaume Gilabert Padreny, que després va ser substituït per Josep Carbonell Alsina. Com a col·laboradors hi havia Josep Aladern, Joan Arbós Aleu i Salvador Fàbregues. També hi col·laboraren Martí Folguera i Eugeni Mata. Els col·laboradors estaven vinculats o pertanyien al Grup modernista de Reus.[1]

A la presentació es ve a dir que és un setmanari literari i festiu, i no satíric: " [...] únicament la de presentar, com si diguéssim un petit tractat de literatura emplenant amb ell [...] lo buyt qu'existeix en aquesta ciutat [...] Res de satírics: detestem terminanment de ellas per los mals resultats que reportaven á tota classe de periódichs".[2]

El periodista i historiador reusenc Gras i Elies n'elogia el contingut: "Fué una de las publicaciones, que en aquel período literario de nuestra ciudad mereció más la aceptación del público, por lo ameno, moral y recreativo de su texto".[3] Però segons Santasusagna "Publicava vuit pàgines d'humorisme mansoi i de literatura ablanida".[4]

El periòdic publicava sobretot articles variats, de contingut literari generalment, i poesies. Va treure també alguns fulletons, com "Un Núvol de pas", de Joaquim Ayné Rabell. Com a seccions fixes inseria les "Notes", una mena de crònica literària, sobretot local, i "Cavilacions", on es publicaven xarades, jeroglífics, anagrames i trenca-closques, llavors molt en voga.

Aspectes tècnics[modifica]

Format foli, a vuit pàgines, s'imprimia a la Tipo-Litografia d'Eduard Navàs. Tenia la capçalera il·lustrada "i no pas genialment" diu l'erudit reusenc Joaquim Santasusagna, que explica que el desembre canvià el dibuix, ara realitzat per Ramon Miró Folguera. A la portada s'hi publicava un retrat, primer d'algun fill il·lustre de Reus, i després d'algú important, fos d'on fos.[4] Sortia setmanalment. En van sortir 42 números que van tenir molta acceptació a la ciutat. Si hem de creure Gras i Elies, se n'editaven 1.000 exemplars de cada número, que per aquella època era un tiratge molt alt.[3] L'últim número és del 3 de setembre de 1892.

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ferran, Marc. Humor i sàtira a Reus: la prmsa satírica 1868-1936. Reus: Centre de Lectura, 1992, p. 42-44. ISBN 8487873049. 
  2. «Nostre proposit». Reus literari, Any I, núm. 1, 19-XI-1891, pàg. 2.
  3. 3,0 3,1 Gras i Elies, Francesc. El periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 41-42. 
  4. 4,0 4,1 Santasusagna, Joaquim. Reus i els reusencs en el renaixement de Catalunya fins al 1900. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1982, p. 353. 
  5. «Reus literari». [Consulta: 6-III-2014].
  6. «Reus literari». Catàleg. Biblioteca de Catalunya. [Consulta: 1r març 2023].

Vegeu també[modifica]