Romeu i Julieta: l'escena de la tomba

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaRomeu i Julieta: l'escena de la tomba
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorJoseph Wright
Creació1790
Mètode de fabricacióoli sobre llenç
Basat enRomeu i Julieta Modifica el valor a Wikidata
Mida180 (Alçada) × 240 (Amplada) cm
Col·leccióDerby Museum and Art Gallery, Derby
Catalogació
Número d'inventari1981-330 Modifica el valor a Wikidata

Romeu i Julieta: l'escena de la tomba (originalment en anglès Romeo and Juliet: the Tomb Scene) és un quadre de Joseph Wright que va ser completat l'any 1790. Fou exibit els anys 1790 i 1791, mostrat a l'Exhibició de Derby de 1839 a l'Institut de Mecànica i que actualment està exposat al Derby Museum and Art Gallery. La pintura mostra l'habilitat de Wright amb escenes nocturnes i il·luminades amb espelmes. Representa el moment de Romeu i Julieta (obra de Shakespeare) en el qual Julieta, agenollada junt al cos de Romeu, sent una passa i agafa un punyal per suïcidar-se; el passatge és "Sí, soroll? Doncs seré breu. Oh, feliç punyal!"

Història[modifica]

La idea per la pintura se li va ocórrer a Wright el desembre de 1776 quan va proposar un quadre de "Julieta despertant a la tomba". El preu va ser acceptat per John Boydell, per la seva Boydell Shakespeare Gallery. De totes maneres, el treball va ser la causa d'una disputa entre els dos:[1] Wright va descobrir que Boydell classificava les obres en dues classes i que ell havia estat assignat a la segona classe. Boydell li volia pagar 300 lliures, però Wright va descobrir que alguns artistes rebien pagaments de milers de lliures; l'objecció a la venda de l'autor, però, va ser més per no perdre reputació que pel baix preu.

L'Exhibició de Derby de 1839 per Samuel Rayner. Romeu i Julieta: l'escena de la tomba es pot veure en la paret llunyana, a l'esquerra.

Boydell no se'n va penedir i, tot i que la pintura de Romeu i Julieta estava llesta a temps, van ser les seves pintures La tempesta i El conte d'hivern que van anar a parar a la col·lecció de Boydell. Wright es va quedar amb la primera pintura, que és considerada la millor de les tres que havia creat per a la galeria. Podria ser que hi hagués hagut una segona disputa que hauria dut a James Northcote a crear una escena de Romeu i Julieta d'onze peus d'alt per a Boydell que va ser molt ben rebuda pels visitants de la galeria.[1][2]

Wright va tenir la seva pintura exposada a la Royal Academy el 1790, però no en quedà del tot satisfet, ja que comentà que havia estat mal presentada a causa de la seva arribada tardana. Wright, però, es va sentir ignorat per la Royal Academy, i va estar content amb poder exhibir cinc pintures a la Societat d'Artistes de la Gran Bretanya.[3] Abans que la pintura fos exposada a la Societat d'Artistes va ser retocada per Wright però, de nou, no la va poder vendre.[4] També se sap que el quadre va ser inclòs en una exposició a l'Institut de Mecànica de Derby, i va sortir en una pintura de l'Exhibició de Derby de 1839 feta per Samuel Rayner; moltes de les pintures d'aquest quadre es creu que provenien de la col·lecció de Joseph Strutt.

Com a conseqüència de la disputa de Wright amb Boydell, la pintura va ser refusada i es va quedar en possessió de Wright. La casa Christies el va intentar vendre sense èxit el 1801. Va ser comprat pels executors de Wright i va pertànyer a la família Oakes des del 1883 fins que va ser comprat pels Museus de Derby el 1981 per 33,250 lliures.[5]

Descripció[modifica]

La pintura té unes mides de 180 × 240 cm.[4] Representa el moment en el qual Julieta, agenollada al costat del cos de Romeu, sent una passa i agafa el punyal de Romeu.[5][6] El passatge de Julieta és "Sí, soroll? Doncs seré breu. Oh, feliç punyal!"; el diu just abans de suïcidar-se.

En addició a aquesta pintura, el Museu de Derby també té en propietat un esbós preparatori del mateix autor. En aquest, proposa un canvi: moure el sarcòfag i el seu nínxol a la dreta per intentar augmentar la mida de la imatge de la paret il·luminada. La figura de Julieta amb els braços estesos atrau la vista de l'espectador i la mort heroica de Romeu ha estat comparada amb la pintura de Michelangelo Tici.[7][8]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Romeu i Julieta: l'escena de la tomba
  1. 1,0 1,1 Nicolson, Benedict. Joseph Wright of Derby: painter of light, Volume 1 p.155. Paul Mellon Foundation for British Art, 1968, p. 295 [Consulta: 11 març 2011]. 
  2. James Northcote, A Monument Belonging to the Capulets (1789) Arxivat 2011-07-19 a Wayback Machine., Shakespeare Illustrated (anglès)
  3. 'Candidates for fame': the Society of Artists of Great Britain, 1760-1791, Matthew Hargraves, Yale University Press, 2005, 244 pàgines (anglès)
  4. 4,0 4,1 Modes, catàleg del Museu de Derby
  5. 5,0 5,1 Romeo and Juliet by Joseph Wright, Artfund (anglès)
  6. Romeo and Juliet by Joseph Wright of Derby, Europeana (anglès)
  7. Actualment a la Royal Collection, Royal Collection
  8. Nicolson, Benedict. Joseph Wright of Derby: painter of light, Volume 1. Paul Mellon Foundation for British Art, 1968, p. 295 [Consulta: 13 març 2011].