Roy William Neill

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRoy William Neill

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 setembre 1887 Modifica el valor a Wikidata
Irlanda Modifica el valor a Wikidata
Mort14 desembre 1946 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Lloc de treball Irlanda Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, productor, productor de cinema, guionista, realitzador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1917 Modifica el valor a Wikidata –

IMDB: nm0624756 Allocine: 31274 Allmovie: p104207 AFI: 135951 TMDB.org: 25165 Modifica el valor a Wikidata

Roy William Neill (4 de setembre de 1887 i 14 de desembre de 1946) va ser un director de cinema nord-americà d'origen irlandès conegut per dirigir les últimes onze de les catorze pel·lícules de Sherlock Holmes protagonitzades per Basil Rathbone i Nigel Bruce, fetes entre 1943 i 1946 i estrenades per Universal Studios.[1]

Biografia[modifica]

Equip de filmació de 1949 (des de l'esquerra): Thomas Walsh (assistent de direcció), Ned Van Buen (operador de càmera), Edward James (ajudant de direcció), Edward Wynard (operador de càmera), Neill (director, assegut)

Amb el seu pare com a capità, Roy William Neill va néixer en un vaixell davant de la costa d'Irlanda. El seu nom de naixement era Roland de Gostrie. Neill va començar a dirigir pel·lícules mudes el 1917 i va dirigir 111 pel·lícules, 55 d'elles mudes. Tot i que la majoria de les pel·lícules de Neill eren pel·lícules B de baix pressupost, era conegut per dirigir pel·lícules amb escenes meticulosament il·luminades amb ombres cuidades en capes que es convertirien en l'estil del cinema negre a finals de la dècada de 1940. De fet, la seva darrera pel·lícula, Black Angel (1946), es considera un film noir.

També es va acreditar en algunes obres com R. William Neill, Roy W. Neill i Roy Neill. Neill va viure als Estats Units la major part de la seva carrera i va ser ciutadà estatunidenc. Va anar a Londres des del 1935 fins al 1940, on hi havia millors oportunitats per als directors nord-americans. Durant aquest període, el productor de cinema britànic Edward Black va contractar a Neill per dirigir Alarma a l'exprés. No obstant això, a causa dels retards en la producció, Black va contractar Alfred Hitchcock per dirigir-la.

Neill va morir a Londres, Anglaterra, d'un atac cardíac.

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Roy William Neill