Sant Miquel de Vilaplana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Miquel de Vilaplana
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud605 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Baronia de Rialb (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVilaplana
Map
 42° 00′ N, 1° 15′ E / 42°N,1.25°E / 42; 1.25
Bé cultural d'interès local
Data20 desembre 2002
Id. IPAC25273 Modifica el valor a Wikidata

Sant Miquel de Vilaplana[1] és l'església del nucli de Vilaplana, al municipi de la Baronia de Rialb (Noguera) que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Situació[modifica]

El nucli de Vilaplana i la seva església es troben a l'extrem sud-est del municipi, al llom de la carena que s'aixeca entre les aigües del pantà de Rialb (enfront de Tiurana), a llevant i el barranc de la Bastida a ponent. És un indret molt aïllat i allunyat dels principals eixos de comunicacions.

S'hi va per la carretera asfaltada que surt de la C-1412b, al punt quilomètric 12,5 cap a llevant, que comunica amb Peramola. D'aquesta carretera, al cap de 13,1 km. (6,7 km. abans de Peramola)(42° 02′ 02″ N, 1° 14′ 06″ E / 42.033764°N,1.234894°E / 42.033764; 1.234894) es deriva la que, en 5,3 km. porta a Vilaplana. Està ben senyalitzat i també éstà asfaltada.

Descripció[modifica]

És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó, suportada per arcs formers i reforçada per un arc toral, tots de mig punt. La nau és capçada per un absis semicircular, obert amb un arc presbiteral. La porta, de mig punt, s'obre a la façana nord. Té una finestra de doble esqueixada i una altra que s'obrí posteriorment durant les reformes en què es va afegir la sagristia. A la façana oest hi ha un campanar d'espadanya de dos ulls i un ull de bou circular. Al centre de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada. Els murs són llisos, sense cap ornamentació, tret d'un ràfec bisellat a l'absis. L'aparell és de carreus, sense polir, però ben escairats, disposats en filades molt uniformes i regulars, que posen en evidència les fórmules de principis del segle xii.[2]

Història[modifica]

El lloc i el castell de Vilaplana són documentats des de l'any 1042 quan el castell de Vilaplana apareix com afrontació del castell de la Clua. Sant Miquel de Vilaplana fou seu d'una parròquia i consta que el seu capellà, el 1280, pagà la dècima beneficial. N'hi hagué fins als temps moderns. El titular, Sant Miquel, i la situació encastellada són alguns indicis de la seva fundació o construcció relativament primitiva. Aquesta parròquia té un terme gran, que va des del Segre al terme de Pallerols de Rialb i Peramola.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Miquel de Vilaplana
  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 «Sant Miquel de Vilaplana». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r novembre 2014].