Santuari de Santa Maria Magdalena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santuari de Santa Maria Magdalena
Imatge
Santuari de Novelda
EpònimMaria Magdalena Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJosep Sala Sala
Construcció1918 - 1946
Dedicat aMaria Magdalena Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaNovelda (el Vinalopó Mitjà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 25′ N, 0° 47′ O / 38.41°N,0.79°O / 38.41; -0.79
Bé immoble de rellevància local
Identificador03.29.093-007
Activitat
Categoriasantuari festivitat = Maria Magdalena
Diòcesiarquebisbat de València Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

El Santuari de Santa Maria Magdalena és un edifici religiós que es troba al municipi valencià de Novelda, al Vinalopó Mitjà.

Història[modifica]

Edificat a partir del projecte traçat per l'enginyer novelder Josep Sala Sala durant els seus estudis a Catalunya, la seva construcció, començada el 1918, va necessitar tres fases (una de les quals de paralització), per donar-lo per acabat el 1946.[1] Acabada la guerra civil, per al finançament de les obres es varen emprar diferents recursos, com ara les gales líriques de sarsuela on van intervenir el director orquestral Asterio Mira, el baríton novelder Eduardo Mateo-Quirant i sa dona, la tiple Josefina Landete (pares ambdós de la també tiple Paloma Mairant), entre d'altres.[2]

Característiques[modifica]

Va ser construït dintre de l'estil de principis de segle XX conegut com a modernisme català a partir del projecte traçat per l'enginyer novelder Josep Sala Sala, que el va realitzar durant els seus estudis a Catalunya. Guarda una certa semblança amb el Temple Expiatori de la Sagrada Família d'Antoni Gaudí. Té forma de pitxer, simbolitzant el pitxer que la Santa va portar de bàlsam a Jesús. Aquesta forma original és també única en el món.

En la façana principal destaquen dues torres laterals de 25 m. d'altura culminades per una creu de pedra natural, que també es troba en la cúpula i sobre els arcs superiors de la façana. Els motius decoratius tenen antecedents en els estils medievals, barrocs i en la mateixa natura. Aquestes influències van dur a l'autor a combinar cudols del riu Vinalopó, manises policromades, rajoles rogenques, maçoneria, entre altres, que es reflecteixen per tot l'exterior de l'edifici.

L'interior del santuari està compost per una nau central rectangular amb dos espais laterals adossats; al fons, en l'absis, es troba el cambril de Santa Maria Magdalena, patrona de Novelda, i darrere de l'altar es pot admirar un bell quadre atribuït a Gastó Castelló. Des de finals del segle XX s'efectua, lentament, la incorporació d'un orgue de grans dimensions fabricat totalment en marbre. Obra de l'orguener Iván Larrea, podria ser el primer a tot el món de les seues característiques.

Referències[modifica]

  1. Santuari de Santa Maria Magdalena, Ajuntament de Novelda. [Consultat el 23/02/2020].
  2. Manuel Torregrosa Valero i Manuel Boyer Cremades, Josefina Landete y Eduardo Mateo. Publicació anual Betania, (Novelda, 2005)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santuari de Santa Maria Magdalena