Scoop

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaScoop

Cartell de la versió original en anglès
Fitxa
DireccióWoody Allen Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióLetty Aronson, Ryan Kavanaugh, John Davis i Gareth Wiley Modifica el valor a Wikidata
GuióWoody Allen Modifica el valor a Wikidata
MúsicaEdvard Grieg Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRemi Adefarasin Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeAlisa Lepselter Modifica el valor a Wikidata
ProductoraBBC Film, Davis Entertainment, Ingenious Media, Relativity Media i UK Film Council Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorFocus Features i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica i Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena2006 Modifica el valor a Wikidata
Durada96 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost4.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació39.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia romàntica, cinema de ficció criminal i cinema de misteri Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitatpsicopomp, fantasma i copycat crime (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLondres Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0457513 Filmaffinity: 921934 Allocine: 60736 Rottentomatoes: m/scoop Letterboxd: scoop Mojo: scoop Allmovie: v348267 TCM: 643945 Metacritic: movie/scoop TV.com: movies/scoop AFI: 64018 TMDB.org: 512 Modifica el valor a Wikidata

Scoop és una pel·lícula britànico-estatunidenca de Woody Allen de l'any 2006. Es tracta d'una comèdia romàntica i de misteri, protagonitzada pel mateix Woody Allen juntament amb Hugh Jackman i Scarlett Johansson. Aquesta pel·lícula, així com la seva obra precedent Match Point, va ser filmada a Londres i va ser la segona que va rodar fora de Nova York, la seva ciutat natal. La pel·lícula es va doblar al català.[1]

Argument[modifica]

La pel·lícula narra la història de Sondra Pransky (Scarlett Johansson), una jove i atractiva estudiant de periodisme estatunidenca que viatja a Londres per entrevistar un famós director. Durant un espectacle de l'il·lusionista Sid Waterman (Woody Allen), Sondra és escollida per participar en un dels seus trucs de màgia. En el transcurs d'aquest, se li apareix l'esperit de Joe Strombel (Ian McShane), un periodista mort recentment. Strombel li donarà l'exclusiva de l'any: el nom d'un criminal molt buscat, conegut com l'"Assassí del Tarot", que terroritza des de fa temps el país. Segons ell, aquest assassí és el jove i atractiu aristòcrata Peter Lyman (Hugh Jackman).

A partir d'aquest moment, ella i Sid es dedicaran a investigar i a buscar proves de la doble vida d'aquesta persona fent-se passar per pare i filla. La trama, però, es complicarà quan Sondra s'enamora de l'objecte de la seva investigació.

Crítica[modifica]

La pel·lícula va rebre crítiques molt desiguals, i en general més aviat negatives. Stephen Hunter, del Washington Post la va definir com «la pitjor pel·lícula que Woody Allen hagi fet mai».[2] En canvi, Mick LaSalle del San Francisco Chronicle, va ser molt positiu, proclamant-la com de lluny la pel·lícula més divertida de l'any i «el Woody Allen més divertit de tota una dècada».[3]

En tot cas, la major part dels crítics van estar d'acord a dir que és una comèdia elegant amb bones dosis d'humor i un bon diàleg dens i retòric. Com va dir Peter Travers de la revista Rolling Stone, «només és un Allen menor, però és un autèntic luxe pels avorrits dies d'estiu». És un retrat subtil de l'aristocràcia britànica.

Curiositats[modifica]

  • Com sovint en les pel·lícules de Woody Allen, no es va utilitzar cap banda sonora original. La major part de les peces musicals són obres compostes per Piotr Ilitx Txaikovski, Johann Strauss i Edvard Grieg.
  • Scoop va ser una de les tres pel·lícules del 2006 que van tractar la temàtica de la màgia. Les altres dues van ser: L'il·lusionista i El truc final, la segona de les quals també és protagonitzada per Hugh Jackman i Scarlett Johansson. Woody Allen es va preparar en les arts de la màgia i la il·lusió amb Scott Penrose.
  • El personatge principal (originalment un periodista adult) va ser escrit específicament per a Johansson, de qui Allen en va observar la qualitat còmica mentre treballaven junts a Match Point.

Repartiment[modifica]

Intèrpret Personatge Veu en català[4]
Scarlett Johansson Sondra Pransky Marta Barbarà
Woody Allen Sid Waterman Joan Pera
Hugh Jackman Peter Lyman Juan Antonio Bernal
Ian McShane Joe Strombel Jordi Boixaderas
Charles Dance Sr. Malcom Ernest Aura
Romola Garai Vivian Joël Mulachs
Kevin R. McNally Mike Tinsley Ramon Canals
Julian Glover Lord Lyman Arseni Corsellas
Victoria Hamilton Jan Maria Moscardó

Referències[modifica]

  1. «Scoop». Ésadir.cat. [Consulta: 24 novembre 2022].
  2. Hunter, Stephen. «'Scoop': Just Kill the Story» (en anglès). WashingtonPost.com, 28-07-2006. Arxivat de l'original el 2012-10-20. [Consulta: 6 febrer 2012].
  3. LaSalle, Mick. «'Scoop' is Allen's funniest film in years» (en anglès). SFGate.com, 28-07-2006. Arxivat de l'original el 2011-05-24. [Consulta: 6 febrer 2012].
  4. «Scoop». ElDoblatge.com. [Consulta: 24 novembre 2022].

Enllaços externs[modifica]