Sempervivum pumilum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSempervivum pumilum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
TribuSemperviveae
GènereSempervivum
EspècieSempervivum pumilum Modifica el valor a Wikidata
M.Bieb., 1808

Sempervivum pumilum és una espècie de planta amb flors de la família de les crassulàcies (Crassulaceae) del gènere Sempervivum.

Descripció[modifica]

Sempervivum pumilum creix com una roseta oberta i formadora de grups amb un diàmetre d'1 a 2 cm i forma nombroses estolons de fins a 1 cm de llarg. Les fulles són lanceolades, lanceolades o allargades, punxegudes o afilades breument, són de vegades glabres. Les fulles són nues, ovades-lanceolades a espatulades, són verdes i tenen una punta de color porpra fosc. Les fulles joves estan cobertes d'uns quants tricomes dispersos que són fortament ciliats com una pinta. El limbe foliar fa de 10 a 30 mm de llarg. Són de color verd grisenc i convexos als dos costats. El limbe foliar fa uns 10 mil·límetres de llarg, de 3 a 4 mil·límetres d'ample i uns 2 mil·límetres de gruix.

Les tiges florals fan a una llargada de 4 a 10 cm. Té fulles lanceolades a lineal-lanceolades, punxegudes, gairebé verticals, de 10 a 15 mil·límetres de llarg. La inflorescència de poques flors consta de dos o tres espirals molt curts. Tenen entre 10 a 12 flors d'un diàmetre d'uns 2 cm. Els seus pètals punxeguts o breument afilats, vermellosos i amb punta porpra, d'uns 5 mm de llarg, es fusionen en una llargada de fins a 2,5 mm. Els sèpals són lanceolats a lanceolats allargats, de punta petita o breument afilats fan uns 10 mm de llarg. Són de color rosa porpra i tenen vores més clares. Els estams fan de 4 a 6 mil·límetres de llarg i són de color porpra, les anteres són de color vermell porpra. L'estil és allargat i contundent i és de color verd o porpra. Els nectaris són quadrats i són de color verd.

L'època de floració és el juliol.[1]

El nombre de cromosomes és de .

Distribució i hàbitat[modifica]

Sempervivum pumilum està molt estès al nord del Caucas a Rússia i Geòrgia (Ossètia) a la zona alpina i a la muntanya seca a altituds de 1300 a 3000 m.

Taxonomia[modifica]

Sempervivum pumilum va ser descrita per Friedrich August Marschall von Bieberstein[2] i publicat a Flora taurico-caucasica exhibens stirpes phaenogamas 1: 381, a l'any 1808.[3]

Etimologia

Sempervivum: nom compost per a dues paraules llatines Semper ("sempre") i vivus ("vivent").[4] Són Sempervivum a causa de ser plantes perennes que mantenen les fulles a l'hivern, i ser força resistents a condicions dificultoses de creixement.

pumilum: epítet llatí que significa "nan", "petit".[5]

Referències[modifica]

  1. Erhardt, Walter. Der große Zander. Enzyklopädie der Pflanzennamen (en alemany). 2. Stuttgart: Eugen Ulmer, 2008, pàg. 1738. ISBN 978-3-8001-5406-7. 
  2. «Sempervivum pumilum». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 6 octubre 2023].
  3. «Sempervivum pumilum» (en anglès). Royal Botanic Garden Kew - Plants of the World Online. [Consulta: 6 octubre 2023].
  4. «Dictionary of Botanical Epithets | secundiflorus - sensibilis», 2019. [Consulta: 1r octubre 2023].
  5. «Dictionary of Botanical Epithets |pulchellus - purpureus», 2019. [Consulta: 6 octubre 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Hart, Henk ’t; Bleij, Bert; Zonneveld, Ben. Urs Eggli. Sempervivum altum (en alemany). Stuttgart: Eugen Ulmer, 2003, p. 362. ISBN 3-8001-3998-7. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sempervivum pumilum
  • Fotos de Sempervivum pumilum