Shorty (cràter)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Short (cràter).
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreShorty
Dades generals
Tipuscràter d'impacte i cràter lunar Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicLluna Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades20° 13′ N, 30° 38′ E / 20.22°N,30.63°E / 20.22; 30.63 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre0,11 km Modifica el valor a Wikidata
QuadrangleLQ12 Modifica el valor a Wikidata
Localització
Identificadors
Gazetteer of Planetary Nomenclature5500 Modifica el valor a Wikidata

Shorty és un cràter d'impacte de la Lluna situat a la vall de Taurus-Littrow. El 1972, els astronautes de la missió Apollo 17 el van visitar. Té una mida d'aproximadament 110 metres de diàmetre i 14 m al punt més profund.

« El cràter Shorty té 14 metres de profunditat. Segons les nostres investigacions al cràter i més endavant examinant les fotografies, l'impacte que el va formar va penetrar, en ordre, les capes següents: la regolita al dipòsit d'allau, el dipòsit d'allau, la regolita present sobre un flux de lava basàltica, la capa d'aquesta lava basàltica que cobria i protegia les capes de vidre taronja i negre, les capes de vidre esmentades, la regolita present sobre una segona capa de lava volcànica i finalment, la part superior d'aquesta segona capa de lava. Les aglomeracions de vidre taronja i negre i els fragments de basalt s'estenen al llarg de tota la manta de fragments aixecada després de l'impacte que envolta el cràter Shorty. »
Harrison H. Schmitt, pilot del mòdul lunar de la missió Apollo 17. Cita de la pàgina web de LROC[1]

A l'est de Shorty hi ha Victory, Camelot i el lloc d'allunatge de l'Apollo 17. Al sud-est hi ha Brontë. Al sud-oest hi ha Lara i Nansen-Apollo.

Denominació[modifica]

El cràter va rebre el nom del personatge «Shorty» de la novel·la de 1967 de Richard Brautigan Trout Fishing in America, així com per honrar el gènere de la història curta (en anglès, short story) amb una referència particular a J. D. Salinger.

La denominació té el seu origen en els topònims utilitzats en el full a escala 1/50.000 del Lunar Topophotomap amb la referència 43D1S1 Apollo 17 Landing Area.

Referències[modifica]

  1. «Just Another Crater?» (en anglès). LROC.

Vegeu també[modifica]