Conte

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Conte (desambiguació)».

Un conte és una narració escrita en prosa, generalment breu. Els contes poden ser tant de caràcter fictici com real. El conte en tant que gènere (o subgènere) literari té les seves pròpies característiques; és una forma destacada dins de la narrativa breu i a diferència de la novel·la presenta una màxima concentració narrativa i una major intensitat. Compta amb una il·lustre tradició escrita de segles a la qual caldria afegir una important tradició oral.

El conte pot presentar diferents formes:

Els contes tradicionals vénen de la tradició oral de cada cultura i acostumen a tenir elements meravellosos i ensenyar una lliçó moral. També se'ls coneix com a contes de fades o conte popular. Els contes populars es caracteritzen per l'ús d'un llenguatge molt col·loquial i de diverses fórmules d'encapçalament i d'acabament:Una vegada hi havia..., temps era temps...,I van ser feliços i van menjar anissos, catacric-catacrac, conte acabat... etc.

  • Els "Exemple" procedents de l'edat Mitjana, utilitzats pels predicadors també amb un clar objectiu alliçonador.
  • La "Faula o Apòleg" on els protagonistes són animals que també donen una lliçó moral.En trobem ja exemples al segle VI a.C amb Isop.
  • Els "Fabliau" que eren contes còmics i satírics, com a tall d'exemple tenim el Decameró de Boccaccio i Contes de Canterbury de Geoffrey Chaucer
  • El "Lai" conte amorós amb elements fantàstics.En són molt coneguts els Lais de Maria de França.

El conte literari, en canvi, es distingeix d'altres formes narratives com la novel·la bàsicament per l'extensió (s'acostuma a prendre com a mesura el fet que es pugui llegir d'un sol cop, tot i que els límits no són exactes). Julio Cortázar el defineix pel seu efecte, mentre que el conte és d'efecte únic, ja que s'explica una història, a la novel·la la voluntat és més global.

Autors destacats[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • Web TotContes.com Contes Clàssics, Contes de Lectors i Contes en vers en català, castellà i occità
  • Una Mar de Contes Especialment dissenyat per a practicar la lectura a escola