Literatura infantil

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un infant fulleja un llibre infantil.

La literatura infantil és aquell conjunt d'obres dirigides específicament per a nens. S'acostuma a dividir en literatura infantil pròpiament dita i literatura juvenil.[1]

El terme[modifica | modifica el codi]

El terme neix com a oposició a literatura adulta a finals de l'Edat Moderna. No és una etiqueta unànime per diversos motius

  • Algunes obres considerades infantils van ser escrites per al públic adult en el seu origen
  • Molts contes infantils provenen del folklore popular però no van ser pensats per a nens
  • Es considera la literatura infantil com a "menor" en certa mesura
  • Els nens poden llegir literatura adulta o adaptacions de la mateixa

Els trets de la literatura infantil[modifica | modifica el codi]

Potser l'objecció més recurrent per parlar de literatura infantil és l'absència de trets específics, ja que la majoria de característiques que s'hi associen poden aparèixer a diversos gèneres per a adults o tenir exemples contraris dins la pròpia literatura infantil.

Un primer grup d'arguments a favor de l'especificitat afirma que la literatura infantil és més senzilla, tant des del punt de vista argumental com a lèxic. Però si bé en la majoria de llibres infantils hi ha una selecció de vocabulari, les trames i al·lusions poden ser força complexes, mentre que hi ha literatura adulta de trama única i lineal i amb lèxic escàs.

Si es considera que allò propi és la identificació del lector o els personatges (nens i animals), sorgeixen com a contraexemples obres allunyades de l'experiència infantil i dins la literatura adulta es troben gèneres com la faula o narradors que adopten la veu d'un nen.

Per als qui pensen que es tracta d'obres més curtes, se sol objetar l'existència de contes i microrrelats, igual que es contraposa el còmic o la novel·la gràfica als qui afirmen que es tracta d'obres il·lustrades. Tampoc no és distintiva la funcio moral o didàctica, ja que existeix tot un gènere adult de gran tradició que busca ensenyar i a més a més no tota la literatura infantil pretén transmetre un missatge ètic.

En definitiva, la manca de trets clars específics força que la divisió sorgeixi pel context d'aparició, com col·leccions específiques o indicacions d'edat a la contraportada. Aquestes edats varien segons criteris editorial però en general s'accepten les següents divisions: pre-lectors, primers lectors (a vegades amb una tipografia diferent), fins als 10 anys i fins als 12 anys, moment en què es passa a la literatura juvenil.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.35. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 de desembre de 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Literatura infantil Modifica l'enllaç a Wikidata