Snapchat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Snapchat
Logo de l'aplicació
Logo de l'aplicació
Autor original Snapchat, Inc.
Desenvolupador(s) Daniel Smith
David Kravitz
Leo Noah Katz
Bobby Murphy
Evan Spiegel
Versió inicial Setembre de 2011[1]
Versió estable 7.0.0
Estat de desenvolupament Active
Sistema operatiu iOS, Android
Plataforma iOS, Android
Mida 6.6 MB
Disponible en English, Hindi
Tipus Xarxa social
Llicència Programari de propietat
Classificació a Alexa Augment 6,158[2]
Lloc web snapchat.com

Snapchat és una aplicació mòbil que permet enviar vídeos o fotografies, que s'esborren automàticament als deu segons, amb missatges o sense, als destinataris escollits pel mateix emissor i que formen part de la seva base de dades d'amics. L'aplicació permet configurar l'enviament d'elements audiovisuals a nivell temporal. Tot i ser missatges autodestructius, se'n poden realitzar captures de pantalla, que la mateixa aplicació notificarà a l'emissor.

Actualment l'aplicació es troba disponible per iOS des de l'App Store i per Android des de la Play Store de Google, ambdues de manera gratuïta i per majors de 12 anys.

Història[modifica | modifica el codi]

Originàriament l'aplicació Snapchat va néixer com un projecte d'estudis de dos universitaris de Stanford, Evan Spiegel i Boddy Murphy, amb 22 i 24 anys respectivament. Aquests, varen llançar al mercat l'aplicació l'any 2011. El 2012, Facebook  buscà comprar l'aplicació però els dos joves rebutjaren la proposta de vendre la seva creació per mil milions de dòlars.

Al febrer del 2013, l'empresa de capital-risc Benchmark va invertir 13,5 milions de dòlars en l'SnapChat. I finalment al novembre del 2013, l'equip tornà a rebutjar la proposta d'adquisició de Facebook, aquest cop per un valor de 3 mil milions de dòlars, així com també la proposta de Google que oferia 4 mil milions de dòlars.[3]

L'1 de gener del 2014, tot just començar l'any, els mitjans de comunicació van informar a la població del pirateig de l'Snapchat, tenint aquest fet unes conseqüències força greus en la privacitat dels usuaris: es va permetre la filtració d'informació de 4,6 milions d'usuaris[4] que van veure com totes les seves dades (els seus noms, números de telèfon, fotografiesgeolocalització) es penjaven obertament a Internet. Els culpables d'aquell delicte foren uns pirates que van considerar que els mètodes de control de l'empresa no eren efectius i volien demostrar-ho. L'empresa va indicar de seguida que llançaria l'actualització que havia de permetre la resolució d'aquest problema.

Funcionament de l'aplicació[5][modifica | modifica el codi]

Snapchat és una aplicació fàcil d'utilitzar per als usuaris. Primer cal registrar-se mitjançant un correu electrònic, establint la data del dia, i la data de naixement. Després s'ha d'escollir un nom d'usuari i, si es vol, associar un número de Snapchat per trobar de manera més ràpida a usuaris amics que l'utilitzin. 

Un cop creat el compte, es poden editar camps del menú principal des de les preferències. Des del menú, es pot canviar el número de telèfon associat. No obstant, no es pot modificar el nom d'usuari. En cas de voler crear un nou nom, és recomanable anar a Preferències > Desconnectar i crear un nou usuari. Per afegir amics, el més recomanable es associar un número de telèfon al compte propi ja existent. D'aquesta manera es podrà anar al menú de contactes, i trobar-ne amb l'opció: Afegir amics. L'aplicació consta de tres menús principals: el central, el principal i la llista d'amics. Cada vegada que s'obre l'app es veu el menú central, que correspon a la càmera. Per accedir al principal, es necessita seleccionar el botó inferior esquerre o lliscar la pantalla d'esquerre a dreta. Per veure la llista d'amics, cal seleccionar la icona inferior dret o lliscar cap a l'esquerre.  

Per modificar i ajustar el temps de consulta de cada missatge, primer s'ha de prendre la fotografia o el vídeo i després polsar sobre la icona del cronòmetre. El menú permet triar el temps entre un i deu segons. L'octubre de 2013 l'aplicació presentà l'opció Story,comparables amb les històries d'altres murs de publicacions d'altres xarxes socials com: Facebook, Instagram,etc. Les fotografies i vídeos que s'afegeixen en el Story no són publiques,sinó que només ho veuen els usuaris amics durant un període de 24 hores.

Característiques[modifica | modifica el codi]

L'última actualització presentada per l'aplicació l'any 2014, va comportar diversos canvis en el funcionament de la mateixa:

  • En primera instància, ha incorporat un xat momentani on es poden prendre imatges de la galeria i/o preses en el mateix moment a més de la possibilitat d'establir una conversa amb l'usuari que es triï.
  • En segon lloc, ha incorporat diversos filtres per a les fotografies, des de blanc i negre, a més saturació a exaltació de colors primaris.

També n'ha mantingut altres com: l'opció de càmera davantera, incloure emoticones, la temperatura, l'activació o desactivació del flash, l'opció de posar l'hora i una tipologia de text més gran.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Let's Chat». Snapchat Blog. [Consulta: 11 novembre 2012].
  2. «Snapchat.com Site Info». Alexa, Inc.. [Consulta: 30 gener 2014].
  3. «J.J. Colao: Forbes, Snapchat The Biggest No-Revenue Mobile App since Instagram, 2012» (en anglés). [Consulta: 6 de juny de 2014].
  4. «Contreras, M. Publicados 4.6 millones de usuarios y números de Snapchat, gener de 2014» (en espanyol). [Consulta: 6 de juny de 2014].
  5. «Brassart B, Todo lo que siempre has querido saber de Snapchat, 2014» (en espanyol). [Consulta: 5 de juny de 2014].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]