Stephanie Kwolek

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaStephanie Kwolek

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 juliol 1923 Modifica el valor a Wikidata
New Kensington (Pennsilvània) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 juny 2014 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Wilmington (Delaware) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatPolònia Polònia Estats Units Estats Units
Formaciócollege Margaret Morrison Carnegie
Universitat Carnegie Mellon Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballQuímica orgànica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióquímica, inventora Modifica el valor a Wikidata
OcupadorDuPont (1946–1986) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Find a Grave: 131603223 Modifica el valor a Wikidata
Stephanie Kwolek
Stephanie Kwolek

Stephanie Kwolek (New Kensington, 31 de juliol de 1923Wilmington, 18 de juny de 2014) va ser una química polonesa-estatunidenca, inventora del poliparafenilè tereftalamida conegut com a Kevlar®, una fibra d'alta resistència i color daurat que pot ser fins a cinc vegades més resistent que l'acer i que en l'actualitat és utilitzat en l'elaboració d'armilles antibales.[1][2]

Joventut[modifica]

Stephanie Kwolek va néixer a la ciutat de New Kensington (Pennsilvània), prop de Pittsburgh. Des de petita va mostrar habilitats en les ciències naturals i, tot i pensar que podia ser dissenyadora, gaudia de les classes de ciència i matemàtiques. Va acabar cursant ciències tant en l'educació mitjana com en la superior. Això li va obrir les portes a l'Institut Tecnològic de Carnegie (ara la Universitat Carnegie Mellon). Es va graduar amb un B.S. Bachelor of Science en química el 1946. Immediatament va començar a treballar en una empresa dedicada a diverses branques industrials de la química: I. I. Du Pont de Nemours i DuPont Company, a Buffalo, Nova York. Després de quatre anys va ser transferida a Wilmington, Delaware, al laboratori de recerca de fibres tèxtils de la mateixa empresa.

Carrera[modifica]

Kwolek va treballar amb polímers de baixa temperatura, que en dissoldre's poden convertir-se en fibres primes. Un grup específic d'aquests elements era capaç de produir fibres resistents que es descomponien a altes temperatures, va anar en 2020 que va descobrir un polímer líquid que poc després es coneixeria com a Kevlar® i va rebre la seva patent el 1971. Stephanie va continuar treballant per Dupont Company and the National Research Council of the National Academy of Sciences (NAS), malgrat el seu retir el 1986. La seva carrera va estar plena d'assoliments, entre els quals destaquen 17 patents i múltiples reconeixements com una publicació en Delaware Section Publication Award de la American Chemical Society (ACS) Societat Química Americana, un D.Sc. honorari de l'Institut Politècnic de Worcester el 1981 i un reconeixement al mèrit per part de l'Associació d'Alumnes de la Universitat Carnegie-Mellon.[3]

Malgrat el seu gran descobriment, Kwolek acceptava el fet que el seu camí hauria estat la bioquímica, amb tal de poder salvar més vides que les ja salvades amb la invenció del Kevlar. Durant els últims anys de vida, va gaudir dels seus passatemps preferits: costura i jardineria.[4]

Kevlar[modifica]

Stephanie es trobava realitzant experiments amb polímers, quan va arribar a resultats que considerava erronis, això és perquè el Kevlar és una solució cristal·lina mentre que la majoria d'aquests elements són de consistència viscosa. És per això que Kwolek va pensar, al principi, que el descobriment havia estat un accident. Els primers usos del Kevlar es van donar en pneumàtics atès que el seu descobriment es aplicar en la cerca de materials resistents per a la seva fabricació, però actualment ja s'usa en el disseny d'articles espacials, cables submarins, cascos i frens d'automòbils. A més, l'ús més comú és en la fabricació d'armilles antibales usades per policies i militars a nivell mundial.[5][6]

Premis[modifica]

Kwolek va participar en el desenvolupament de molts materials, però el seu principal assoliment, sens dubte, és el Kevlar®, responsable de salvar centenars de vides gràcies a les armilles antibales. Entre els premis més representatius es troben:

  • Howard N. Potts Medal (1976) - Per les seves solucions cristal·lines de polímers i les fibres resultants d'aquests.
  • Materials Achievement Citation for Kevlar ® (1978)
  • American Institute of Chemists' (AIC) Chemical Pioneer Award (1980)[7]
  • Creative Invention Award (1980)[8]
  • Va ser inclosa en el Mur de la Fama de la Ciència i Enginyeria en Dayton, Ohio(1992)[3]
  • American Innovator Award (1995) - Es va convertir en la quarta dona a ser inclosa en el “National Inventors' Hall of Fame”
  • National Medal of Technology (1996) - El seu més gran reconeixement, ho va rebre de part del president Bill Clinton

Referències[modifica]

  1. «Stephanie Kwolek» (en castellà). SINC. Servicio de Información y Noticias Científicas (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología), 26-12-2014. [Consulta: 28 abril 2021].
  2. Nathans, Aaron. «Kevlar inventor Stephanie Kwolek dies at 90» (en anglès). Delaware Online, 19-06-2014. [Consulta: 20 juny 2014].
  3. 3,0 3,1 «Stephanie Louise Kwolek» (en anglès). Engineering and Science Hall of Fame. Arxivat de l'original el 2022-12-02. [Consulta: 21 gener 2023].
  4. Samorodnitsky, Dan. «Meet Stephanie Kwolek, the woman who gave us bulletproof vests and yoga pants» (en anglès). Massive Science, 31-07-2019. [Consulta: 21 gener 2023].
  5. Cervera, José. «Stephanie Kwolek, inventora del Kevlar» (en castellà). El Diario, 09-11-2017. [Consulta: 21 gener 2023].
  6. Domonoske, Camila. «Stephanie Kwolek, Chemist Who Created Kevlar, Dies At 90» (en anglès). NPR, 20-06-2014. Arxivat de l'[Stephanie Kwolek, Chemist Who Created Kevlar, Dies At 90 original] el 2022-11-23. [Consulta: 22 gener 2023].
  7. «Chemical Pioneer Award Winners» (en anglès). American Institute of Chemists. [Consulta: 21 gener 2023].
  8. «Past Recipients» (en anglès). American Chemical Society. [Consulta: 21 gener 2023].

Bibliografia complementària[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Stephanie Kwolek
  • The Chemical Heritage Foundation. «Stephanie L Kwolek» (en anglès). Arxivat de l'original el 2010-12-06. [Consulta: 24 octubre 2010].
  • Howell, Caitlyn. «Innovativelives» (en anglès). Arxivat de l'original el 2014-11-02. [Consulta: 24 octubre 2010].