Strelka (Sant Petersburg)

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:06, 12 nov 2011 amb l'última edició de Enric (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
La Strelka de l'illa Vasílievski en una postal del començament del segle XX
Fitxer:Стрелка В.О..jpg
La Strelka a vista d'ocell, amb les columnes rostrals

La Strelka (en rus Стрелка) és l'extrem oriental de l'illa Vasílievski a Sant Petersburg (Rússia), un dels conjunts arquitectònics més atractius de la ciutat, que harmonitza amb l'arquitectura del paisatge de la riba del riu Nevà.

El nom rus de Strelka (literalment 'fletxa') fa referència en aquest cas a l'esperó que es forma a la confluència o divergència de dos rius o afluents, en aquest cas allà on s'uneixen els dos braços principals del Nevà, el Bolxaia Nevà (o Nevà Gran) i el Màlaia Nevà (o Nevà Petit). També són conegudes la Stelka de Nijni Nóvgorod, a la confluència del Volga i l'Okà, i de Iaroslavl, on el Volga s'uneix amb el Kótorosl.

Història

L'illa Vasílievski es va començar a edificar en temps de Pere el Gran. El 1716 es va aprovar el projecte inicial de l'arquitecte italià Domenico Trezzini, segons el qual s'hi havia de crear una plaça trapezoïdal tancada, voltada pel perímetre de les cases. Però Trezzini el va haver de modificar entre el 1719 i el 1721 a instàncies del tsar, que volia fer de la punta de l'illa el centre cultural i de negocis de la ciutat. Així, es va decidir crear-hi els Dotze Col·legis (conjunt d'edificis que allotjaven els diversos ministeris del Govern i el Senat, i actualment seu de la Universitat de Sant Petersburg), la Borsa, les galeries comercials i la catedral.

Al començament de la dècada del 1720, vora la riba sud de la Strelka (la que dóna al Gran Nevà) s'hi van construir la Kunstkàmera o gabinet de curiositats i el palau de la reina Praskóvia Saltikova, que fou concedit a l'Acadèmia de Ciències. Però la riba nord no en va resultar tan ben equipada. Allà, vora el Petit Nevà, Trezzini hi va projectar les galeries comercials o Gostini Dvor (1722-35, se'n conserva una part) i les residències de diverses famílies nobles com els Apraksin, els Demídov, els Narixkin i els Lopukhín. A la dècada del 1730 aquesta zona fou concedida al port i els edificis van allotjar la llotja, la duana i diversos magatzems. Entre les dues ribes quedava un gran solar buit.

Continuació del projecte urbanístic

A mitjan segle XVIII, a la part del mig hi havia el projecte de fer-hi un pavelló per col·locar-hi el Globus de Gottorf, un gran globus terraqüi, que va resultar severament danyat en un incendi el 1747. Segons el pla d'ordenació aprovat el 1767 per la Comissió d'Urbanisme, la planta del solar del mig havia de remodelar-se en forma de ferradura. En els sis anys que van del 1783 al 1789 l'arquitecte italià Giacomo Quarenghi va construir vora el Gran Nevà l'edifici de l'[[[Acadèmia Russa de les Ciències|Acadèmia de Ciències de Sant Petersburg]], i posteriorment una part dels magatzems del Nord (1795-97).

Entre 1805 i 1810 l'arquitecte francès Thomas de Thomon va bastir a l'espai que quedava buit entre aquests dos edificis la nova Borsa, que havia de satisfer les necessitats de la creixent economia russa. El majestuós edifici és d'estil neoclàssic, emulant els antics temples grecs. Al davant, l'arquitecte hi va aixecar dues columnes rostrals amb figures al·legòriques a la base, que representen els grans rius russos: el Volga, el Dnièper, el Nevà i el Vólkhov. El conjunt es va completar amb diversos edificis i magatzems, obra d'Ivan Luchini (1826-32).

Un nou panorama d'ençà del 2008

Nova visió de la Strelka a partir de l'any 2008 (en primer terme, el pont de la Trinitat)

L'any 2008, l'aparença històrica de la Strelka de l'illa Vasílievski s'ha perdut irremissiblement arran de la construcció va of Arrow of Vasilevsky Island was, according to experts, irreparably distorted Error de citació: Es tanca el </ref> que manca per una etiqueta <ref>[1] строительством высотных зданий в районе ДК имени Кирова. Когда в мае 2008 г. по этому поводу разразился скандал[2], и городская общественность назвала эту стройку «градостроительным преступлением», правительство Санкт-Петербурга предложило застройщику, которому ранее было выдано разрешение на строительство, уменьшить этажность возводимого здания[3]. Застройщик отказался это сделать и заявил, что иначе обратится в суд[4].

Помимо этого строительства, существует также проект «Морской Фасад», который может привести к еще худшим последствиям для гармонии архитектурного ансамбля Стрелки Васильевского острова.

См. также

Литература

Ссылки

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Strelka

Примечания

Plantilla:Пристани Санкт-Петербурга Plantilla:Достопримечательности Санкт-Петербурга


Категория:Архитектура Санкт-Петербурга Категория:Набережные Санкт-Петербурга Категория:Объекты на банкнотах