Super Mario Bros. (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaSuper Mario Bros.
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióRocky Morton, Annabel Jankel, Roland Joffé i Dean Semler Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióRoland Joffé i Jake Eberts Modifica el valor a Wikidata
GuióEd Solomon i Shigeru Miyamoto Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlan Silvestri Modifica el valor a Wikidata
FotografiaDean Semler Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMark Goldblatt Modifica el valor a Wikidata
ProductoraNintendo, Hollywood Pictures, Cinergi Pictures i Allied Filmmakers Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorBuena Vista Distribution i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena28 maig 1993 Modifica el valor a Wikidata
Durada104 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeCarolina del Nord i Wilmington Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enSuper Mario Bros. Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema fantàstic, buddy film, cinema de ciència-ficció, cinema distòpic, pel·lícula basada en una obra literària i cinema d'acció Modifica el valor a Wikidata
Temadinosaure Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióBrooklyn i Dinohattan Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0108255 Filmaffinity: 847778 Allocine: 8083 Rottentomatoes: m/super_mario_bros Letterboxd: super-mario-bros Mojo: supermariobros Allmovie: v47787 TCM: 18831 Metacritic: movie/super-mario-bros AFI: 67792 TMDB.org: 9607 Modifica el valor a Wikidata

Super Mario Bros. és una pel·lícula estatunidenca estrenada l'any 1993, adaptació lliure de la saga de videojocs del mateix nom. Ha estat doblada al català.[1] És el primer Live-action basat en un videojoc.

Argument[modifica]

Mario i Luigi són dos germans lampistes italo-americans a Brooklyn, que es troben transportats a una altra dimensió on s'han d'enfrontar a Koopa, dictador d'un poble constituït de dinosaures que han evolucionat a la forma humana. Koopa ha segrestat la princesa Daisy, jove i bonica arqueòloga, que té una pedra que posseeix un poder misteriós.[2]

Repartiment[modifica]

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

El film ha estat rodat a la ciutat de Wilmington a Carolina del Nord.[3]

El paper de Mario en un principi estava previst per Danny DeVito.

En aquesta adaptació del videojoc, aquestes escenes distòpiques estan inspirades en "New York 1997" i "Los Angeles 2013".

Acollida[modifica]

El film va ser un fracàs de critica, encara que posi en escena actors de reputació com Bob Hoskins, John Leguizamo i Dennis Hopper. Els crítics i el públic van trobar el guió massa lleuger, el joc d'actors caricaturesc, fins i tot ridícul, i manca de fidelitat pel que fa al videojoc original. A Rotten Tomatoes, el film només obté el 15% de parers positius.[4] L'acollida és també dolenta a Allociné, el públic li posa una nota d'1,5/5, basada en 1428 opinions.[5] Al box-office, serà un greu fracàs, informant només 20 milions de dòlars arreu del món, mentre que en va costar 48 milions.

Referències als videojocs[modifica]

  • Edificis anomenats «Twomp», «Bullet Bill's» i «Ostro» ;
  • El so quan es té una vida suplementària (el bolet verd);
  • Bob-omb que té una presència important cap al final;
  • Els servidors de Koopa són Goomba encara que no tinguin la mateixa aparença. A l'origen dels petits bolets antropomorfs, aquest són aquí humanoides el cap dels quals ha estat desevolucionada fins que pren l'aspecte d'un llangardaix ;
  • Els dos sequaços que segresten Daisy es diuen Iggy i Spike. Iggy Koopa és un dels Koopalings de Bowser i Spike és l'enemic de Mario al joc Wrecking Crew.
  • Els bolets que, als jocs, fan créixer els lampistes tenen un paper molt important al film. El Rei de Dinohattan ha estat transformat en bolet rodant per tota la ciutat, i Mario es protegeix de Koopa amb un bolet que s'infla.
  • Yoshi és al film un autèntic dinosaure, amb l'aparença d'un petit Tiranosaure.
  • Quan Mario, Luigi, Iggy i Spike entren al club, es pot observar molt ràpidament sobre la dreta de la pantalla una persona disfressat del Mario del videojoc.
  • Se sent el tema principal del joc Súper Mario Bros. al començament del film, just abans la primera escena sobre els dinosaures.
  • Quan Mario es posa les seves súpers botes per evadir-se del club, es pot sentir el mateix so que quan es mor al joc Súper Mario Bros.
  • La princesa Peach és absent d'aquest film. En efecte, es tracta aquí de salvar la Princesa Daisy, princesa a qui s'inventarà més tard (a partir del seu retorn a Mario Tennis sobre N64) un idil·li amb Luigi per compensar el de Mario i Peach.
  • Mario pronuncia el seu famós « Mamma Mia » arribant davant la torre en la qual es troba Daisy.
  • El final del túnel pel qual Mario i Luigi arriben al desert és un tub, com els del joc.
  • Després de la victòria sobre Koopa, es pot veure Luigi fer una V amb els seus dits. És un signe de la mà recurrent als jocs de Mario.

Referències[modifica]