Surin (ciutat tailandesa)

Plantilla:Infotaula geografia políticaSurin
เทศบาลเมืองสุรินทร์ (th) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Map
 14° 53′ 11″ N, 103° 29′ 36″ E / 14.8864°N,103.4932°E / 14.8864; 103.4932
Monarquia constitucionalTailàndia
ProvínciaProvíncia de Surin
AmphoeMueang Surin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població39.728 (2014) Modifica el valor a Wikidata (3.487,97 hab./km²)
Geografia
Superfície11,39 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud150 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal32000 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmosurin.go.th Modifica el valor a Wikidata


Surin (สุรินทร์ en tailandès), també coneguda com a "Ban Kho Prathai", és una ciutat de Tailàndia. Es troba al territori de l'Isaan, al marge sud de l'altiplà de Khorat, a la província de Surin i és la capital d'aquesta i del districte del mateix nom (Mueang Surin).

L'àrea municipal de Surin té una superfície de 915,1 km² i una població de 257.192 habitants, segons el cens del 2005.[1] Una gran part dels habitants pertanyen a l'ètnia khmer o en tenen molta influència.

Història[modifica]

Surin és molt a prop de la frontera amb Cambodja. La ciutat fou segurament fundada per khmers quan el territori en què es troba fou colonitzat per l'Imperi khmer. Com a testimonis de l'època, hi ha nombrosos temples de la cultura khmer en diferents estats de ruïna, molts d'aquests no visitats pels turistes. Entre aquests hi ha: Prasat Hin Ban Phuluang (ปราสาทหินบ้านพลวง), Prasat Tamuan Tot (ปราสาทตาเมืองโต๊จ), Prasat Tamuan Thom (ประสาทตาเมืองธม), Prasat Sikhoraphum (ปราสาทศรีขรภูมิ) i Prasat Yai Ngao (ปราสาทยายเหงา). Gairebé tots aquests temples són del segle x, quan el món khmer estava en auge.

Economia[modifica]

Surin és el centre de producció dels teixits de seda artesana coneguts com a "Tha Sawang". Aquests es continuen produint seguint mètodes tradicionals.

També hi ha molts elefants a Surin. La ciutat és un centre per a l'entrenament de "mahouts" o conductors d'elefants. Cada any, al novembre, s'organitzen carreres d'elefants i festivitats en què l'elefant té un paper estel·lar.[2] Aquest festival atreu alguns turistes a Surin.

Surin es troba en una zona rural. La regió està severament desforestada i ha desaparegut pràcticament tota vegetació natural. Es produeix principalment arròs en minifundis de producció intensiva, però també hi ha camps de canya de sucre, jute, blat de moro i tapioca. Els habitants viuen generalment a nivells de subsistència. Molts fan cistelleria per suplementar els baixos ingressos, però molts joves emigren a Bangkok, que es troba 460 km a l'oest, i envien regularment diners a llurs famílies.

Referències[modifica]

Galeria fotogràfica[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Surin
Guia de viatges de Surin (ciutat tailandesa) a Wikivoyage.