Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Pons (discussiócontribucions)

Benvolguts,

La meva proposta:

Que la comunitat de la Viquipèdia catalana modifiqui la seva política envers els accents diacrítics suprimits per la darrera reforma ortogràfica de l'Institut d'Estudis Catalans del 2016 i consideri correcte eliminar els accents en paraules com "dónes", "vénen", "fóra" i similars.

Exposició de motius:

La pàgina de la Viquipèdia on es parla d'aquest tema (Viquipèdia:Reforma ortogràfica) diu: "Abans de fer cap canvi [sobre l'aplicació de la reforma de l'Institut] es recomana esperar a la publicació definitiva de l'Ortografia catalana prevista pel 2017."

Com és sabut, la publicació definitiva de l'Ortografia catalana va tenir lloc, efectivament, el 2017: http://bibliocat.gencat.cat/iii/encore/record/C__Rb3352310__SOrtografia%20catalana__P0%2C1__Orightresult__U__X7?lang=cat&suite=def. A les pàgines 96-99 d'aquesta obra es tracta el tema dels diacrítics. Concretament, s'hi diu: "Els mots que s’escriuen amb accent diacrític són els que figuren en el quadre 32", que és la llista que tots coneixem dels únics 15 mots que s'han d'escriure amb accent diacrític actualment.

Conclusió:

Considero que el document de la política de la Viquipèdia en relació als diacrítics s'hauria d'actualitzar, de manera que s'acceptin les pautes dictades per l'Institut. Jo comprenc que qualsevol canvi a la vida pugui tenir detractors, amb raons legítimes. El mateix li va passar a Pompeu Fabra amb les seves Normes ortogràfiques de 1913 ("les normes foren combatudes en un principi per un nombre no pas reduït de personalitats"). Considero, tanmateix, que posicionar-se en contra dels canvis proposats per l'Institut, ens agradin o no, és contraproduent per a la nostra llengua.


Unapersona (discussiócontribucions)

Em sembla bé, va en línia de basar-nos en fonts fiables (en comptes de decidir què és correcte i què no ho és). Sembla prou fàcil de fer amb un bot, però tampoc soc tècnic.

Jarashi (discussiócontribucions)

A favor de la proposta.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Caldria veure què diu l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i només eliminar aquells que hagin estat suprimits per ambdues institucions. Tinguem en compte que la Viquipèdia no només es regeix per una institució lingüística sinó per dues. En cas que alguns siguin vàlids per l'AVL, tenen tot el dret de conviure a la Viquipèdia i més encara si els articles estan escrits en varietat valenciana.

Pons (discussiócontribucions)

Benvolgut Xavier,

Estic molt d'acord a tenir en compte totes les sensibilitats lingüístiques, donat que la Viquipèdia és feta pel conjunt de parlants de la nostra llengua comuna.

I, en aquest punt dels diacrítics, hi ha una comunió total entre l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Com es pot comprovar en el document que indico tot seguit, l’AVL va acordar, el passat 1 de juny de 2018 (acord 31/2018) de reduir l’accent diacrític als quinze casos següents: bé, déu, és, mà, més, món, pèl, què, sé, sí, sòl, són, té, ús i vós. Els mateixos que havia proposat l'IEC.

Text de l'acord disponible a: https://www.avl.gva.es/documents/31983/0/Acord++normatiu+Ple+1+de+juny+del+2018.pdf/e9c2737f-9f0b-4ce6-902b-8c00b2c9b741

Moltes gràcies per les aportacions de tots.


Usuari:Pons


Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Moltes gràcies a tu per la recerca bibliogràfica, @Pons. Estic totalment d'acord a procedir amb el canvi, doncs. A mi personalment no m'agrada que es redueixin, però sens dubte ens devem a la normativa oficial.

Veiem el posicionament de la resta. Faig ping a usuaris que gestionen bots de correcció lingüística: @Arnaugir, @Leptictidium, @Paucabot, @Jaumeortola.

Jaumeortola (discussiócontribucions)
Jaumeortola (discussiócontribucions)

No entenc la proposta. Diu que "la comunitat... modifiqui el criteri... i consideri correcte eliminar els accents...". Ja ho considerem correcte. ¿El que demaneu és que ho fem de manera sistemàtica a tot arreu i amb bots? Si és això, digueu-ho clarament i en parlem.

Jo tinc algunes observacions:

  • Extraoficialment sabem que l'IEC reconsiderarà o reavaluarà els diacrítics quan s'acabi el "període de transició". Algun accent podria ser que es recuperés. Tenim el cas de "ós", que el diari La Vanguardia va "indultar" perquè anava molt malament per a la traducció automàtica i per als títols (de notícies, d'obres literàries, etc.).
  • Les acadèmies de la llengua, en els discursos bonics, s'omplen la boca dient que no imposen, que no obliguen, etc., que ells en realitat "proposen" coses a la comunitat lingüística. Doncs bé, en un cas com el dels diacrítics em penso que la comunitat viquipedista, com a practicants quotidians de la llengua, està legitimada per a opinar i dir fins a quin punt a la proposta funciona i és útil o no ho és (de la mateixa manera que La Vanguardia ha dit que no li va bé eliminar l'accent d'ós).
Jaumeortola (discussiócontribucions)

Deixo apuntat també això: "Segons un report de l’Institut d’Estudis Catalans, la major part d’editorials no segueixen la nova normativa sobre els diacrítics, cosa que ens hauria de fer pensar". Ho diu Joan Badia. No sé fins a quin punt és veritat. No tinc més informació.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

En el segon punt que proposes, @Jaumeortola, estic totalment en contra. Perquè no cenyir-se a la institució lingüística obre les portes a moltes altres interpretacions no acadèmiques i mancades de consens, com ara l'ús popular de les anomenades formes "no sexistes" (o les creixents "totxs" o "totis"). Estem disposats a que la comunitat viquipedista, com a practicants quotidians de la llengua, també encunyem neologismes nous que el Termcat no genera al mateix ritme que nosaltres necessitem per traduir nous conceptes?

Dit això, estic d'acord en aplicar totalment el criteri oficial de l'IEC i l'AVL i si en algun moment es retracten, ja ho corregirem amb bots o canviarem la norma. Nosaltres no som cap La Vanguardia.

Jaumeortola (discussiócontribucions)

Xavier: És evidentíssim que la Viquipèdia genera terminologia sense parar, sense esperar a saber què diu el Termcat o les acadèmies oficials. Això no és discutible, és un fet. I en adaptacions de paraules noves no seguim al peu de la lletra les acadèmies (i és inevitable perquè amb les novetats sempre hi ha vacil·lacions).

Tècnicament, llevar els diacrítics amb bot pot ser facilíssim. (El pas contrari és possible, però òbviament més complicat.) Només hi ha un petit inconvenient: ¿què fem amb aquells texts en què potser es vol conservar el diacrític per algun motiu (és una citació, és un títol d'una obra, etc.)? Caldria supervisar-ho tot manualment. (Jo, personalment, no hi penso invertir ni un minut en això.) Per posar un cas semblant, hi ha una obra de teatre famosa que, segons la norma actual, té un error ortogràfic en el títol, i cada vegada que apareix hem de retocar el que fan els bots...

Leptictidium (discussiócontribucions)

Abans de fer un canvi tan massiu, jo m'esperaria que s'acabi el període de transició. No ens ve d'una temporadeta.

Vriullop (discussiócontribucions)

La gramàtica també diu que s'admet l'ús discrecional en una sèrie de casos. Entre d'altres diu enunciats aïllats tal com titulars en què és possible més d'una interpretació. Entenc que és el cas del títol d'un article i que cal anar amb compte en fer cap reanomenament, cosa que pot implicar també els seus enllaços. A més, no es modifica cap topònim, continua sent Móra d'Ebre i el Camp de la Bóta. Amb això i les precaucions assenyalades pel Jaume, no veig viable fer-ho automàticament sense supervisió.

Es poden distingir dos casos, els mots originals i els seus compostos i derivats. Crec que no hi ha cap polèmica amb els compostos. Es pot començar per aquí: rodamón, semidéu, etc.

Un altre cas són els mots tècnics, en aquest cas tots els compostos amb sòl: alfisòl, calcisòl, lixisòl, i bastants més. Una de les nostres polítiques és basar-nos en l'ús més comú en fonts fiables. Ens podem trobar, com en altres casos, que el registre tècnic segueixi criteris diferents al registre comú dictat pel DIEC. Caldrà assegurar-se.

Resposta a «Accents diacrítics en català»