Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Lks.poch (discussiócontribucions)

Bones, com que aquestes setmanes està bastant a l'ordre del dia i no veig res que parli de les bales de foam, volia començar un article sobre el tema. Em sorgeix el dubte de si fer-ho sobre Escopeta de pilotes de goma reanomenant aquest article i tractant "armes de dispersió" on podem parlar sobre les pilotes de goma i les escopetes de foam (escuma). Presnetar una mica els temes legals que lliguen les dues (o si n'hi hagués més), les víctimes i les crítiques...

Vaja, que jo crec que millor un complert que dos enllaçant-se entre ells i parlant, sovint, del mateix.

Merci!!

lks.poch

@Xavier Dengra: @KajenCAT: @Metralleta95:

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia,

No ho tinc del tot clar. Hi ha articles per a cada tipus d'arma, per tant podria estar bé tenir un article de context històric, però sense eliminar l'existència dels que hi van en la jerarquia inferior. Es poden moure parts dels articles concrets al general i, en aquests més específics, escurçar la secció i redirigir amb la plantilla {{article principal}}. El nom armes de dispersió és incorrecte perquè les bombes de dispersió tenen un significat ben diferent.

Ben a favor, doncs, de l'article general però partidari de retallar els petits i limitar-los més a especificitats tècniques, models, producció i productors. Hauríem d'evitar normalitzar el mot foam, que en català és totalment incorrecte i té l'equivalent escuma. Veig que la premsa l'està adoptant massa, malauradament.

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Totalment d'acord amb lks i també amb Xavier. Per una banda trobo que seria ideal crear un article específic per aquest tipus d'arma diferenciant-lo de la de goma. En tot cas, no he mirat les referències que hi ha al respecte...així i tot, com a apunt, considero que aquestes haurien de ser explicatives, primer del model y la arma en qüestió, i no tan sols del seu ús. D'altra banda, i com bé diu en Xavier, caldria especificar correctament els mots i aclarir el ressó del terme 'foam' que ha aparegut als mitjans.

Lks.poch (discussiócontribucions)

Gràcies als dos! Estic d'acord en tot.

Com anem de creativitat? Nom de l'article genèric? "Armes de dispersió de manifestants"?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Armes de dissuasió en protestes i manifestacions? Així evitem el terme dispersió, que fa referència a fragmentació dels projectils.

Metralleta95 (discussiócontribucions)

He vist una referència que les anomena 'Lanzadoras de proyectiles viscoelásticos'-> Llançadores de projectils viscoelàstics o Armes de projectils viscoelàstics... En tot cas és un exemple, el nom que proposeu també em semblaria correcte, però s'estaria aplicant solament a 'protestes i manifestants' quan potser es pot usar en altres casos/situacions...

Ref (veure foto): pd. tot i que aquest nom potser seria genèric, i dins diversos apartats depenent el tipus d'arma. Llançadora de bales de goma, Llançadora de foam...

Lks.poch (discussiócontribucions)

"Armes de dissuasió de protestes" em sembla bé, tot i que li falta alguna cosa, no sé el q... Entenc que aquí hi cabrien les escopetes de pilotes de goma, les d'escuma i, fins i tot, Taser, gasos lacrimogens, la balena q treu aigua, les porres... L'altre dia algú parlava de mètodes per "mantenir la distància" i "cos a cos". Faré una mica de cerca. Com ho veieu?

A banda, l'article concret de l'escopeta de bales de foam.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

M'agrada la idea de tenir un article genèric que reculli el concepte d'armes de dissuasió de forma més transversal que el que et donen les característiques específiques de cada arma.

Hauríem de contemplar que l'article permeti recollir el vector històric, ja que siguin armes o siguin mètodes, això no és només del moment actual. No dic que haguem de fer ara l'inventari des de les bullangues, però si que pugui tenir cabuda quan algú s'animi a fer un recull històric. Per exemple, si hem d'incloure el canó d'aigua, també hauríem de poder parlar de l'ús dels cavalls.

Per últim, estaria bé mirar de lligar-lo amb violència policial que probablement toca tangencialment el tema dels mitjans emprats i es complementarien.


Bona feina !

Lks.poch (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies a tu, @Lks.poch! Intentaré passar-m'hi de tant en tant, però la meva recomanació és que en un article tan potencialment conflictiu, per poc que afegeixis o vagis avançant cada dia citis el màxim de fonts fiables per a cada mínim bocí de contingut. Tota la informació haurà d'estar escrupulosament referenciada i si ho deixes pel final et (ens) serà impossible contrastar d'on venia o que la resta puguem reutilitzar fonts o polir el text al llarg del temps :)

Resposta a «Pilotes de goma i foam»