Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Desesser (discussiócontribucions)

En alguns articles redactats per mi observe un fenomen estrany que no he sabut com evitar. El podeu veure, per exemple, en Marie Noël, en Erycius Puteanus, en Jürgen Schneider (ballarí) i en Salvador Alcover Hervás. La primera referència que es veu en la secció corresponent de cada un d'aquests articles (de moment no he comprovat si passa també en altres) no hi hauria d'aparéixer. Són referències que justifiquen alguna declaració en Wikidata, i no sé com ni per què es fan visibles aquí. L'única solució que se m'acut seria suprimir la referència en WD, però si algú sap com resoldre aquesta anomalia d'una manera més elegant…

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Mirant aquests casos crec que el problema ve del lloc o data de naixement o defunció a la infotaula de persona.

El problema no és tant que aparegui la referència, que en alguns casos pot estar bé, sinó que no digui què està referenciant. A més, de vegades la referència és vàlida a Wikidata però no a la Viquipèdia, com a Jürgen Schneider (ballarí) on la referència és la Viquipèdia en català (o sigui, el mateix article que està referenciant).

Notifico en @Amadalvarez.

Alzinous (discussiócontribucions)

En tots els casos hi ha alguna referència a WD que apunta a alguna de les Viquipèdies. Potser l'error comença amb això. Sembla força irregular fer servir els articles de Viquipèdia per a referenciar o validar dades de Wikidata, no?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A Wikidata hi ha moltes dades que s'han pujat des de les Viquipèdies, a i a Wikidata això es registra amb la referència. Evidentment, estaria millor si cada tingués alguna referència externa, però en casos no controvertits no hi ha gaire problema. De fet, en casos no controvertits no sembla que sigui un problema tenir informació a Wikidata sense referència.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Alzinous Tal com explica el Pere, quan WD estava buit, la informació de WP era la més ràpida d'agafar i fiable que hi havia. Un cop aconseguit un volum i una dinàmica de funcionament principal enlloc de subordinada, el que s'hauria de fer és substituir progressivament les referències a WP per d'altres, però es bo mantenir el concepte "importat de VP" per saber d'on ha vingut i per saber què hem de millorar, per exemple, agafant la referència externa que té la WP d'on es va agafar.

Quan trobo declaracions amb dues referències i una és "importat de...", l'esborro sense compassió i deixo la bona.

Desesser (discussiócontribucions)

Després d'explorar per WD com s'ho han fet altres que no tenen aquest problema, he resolt la cosa a Joan Baptista Madramany i Carbonell canviant la referència [Afirmat a] per [Importat de]. Probablement és això el que cal fer sempre que la referència remet a un article de Viquipèdia.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bona troballa, @Desesser. Efectivament és una actuació indesitjada d'un canvi benintencionat fet ahir mateix per l'@Arnaugir.

Com que aquest canvi està ben fet, però té uns efectes secundaris no previstos, et demano que no et preocupis mentre no ho arreglem "com toca". De fet, no diu cap mentida, però no és el que li havíem demanat i desorienta.

Pel que fa al canvi de "Afirmat a" >> "Importat de", tens raó. Les referències definides com Importat de (P143), Basat en l'heurística (P887), Deduït de (P3452), URL importada de Wikimedia (P4656), no s'aprofiten en cap cas, ja que o són poc fiables, o són endògenes.

He detectat alguns casos de "Afirmat a" amb una URL que apunta a un historial de wikipedia, per indicar que "en quin moment" existia, per si de cas posteriorment s'ha esborrat. Aquesta construcció és òbviament tramposa i hauria de ser un "Importat de".

Gràcies, @Pere prlpz, @Alzinous.

@Arnaugir, Correcció demanada a Mòdul_Discussió:Wikidades#References_amb_nul

Arnaugir (discussiócontribucions)

Disculpes per la part que em toca pel canvi (malgrat que benintencionat). M'ho vaig mirar, però no prou, per detectar si tindria efectes secundaris.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Et va faltar provar allò que no volies fer. En tot cas, qualsevol hauria pogut caure-hi; jo mateix tinc massa assumit que "paràmetre buit" tindrà el mateix tractament que "no paràmetre". Compto que el Vicenç ens ho arreglarà.

Vriullop (discussiócontribucions)

Solucionat. La infotaula no pretenia mostrar referències però es colaven en un cas sense saber on posar-la.

Les referències amb "importat de", entre d'altres, s'ignoren per endògenes. Una altra Viquipèdia no és una referència externa vàlida. Si es colen amb algun altre format caldrà revisar com es poden filtrar.

Resposta a «Refs de Wikidata visibles en cawiki»